• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws Rugpijn Verlichting van rugpijn; zoek je wel op de juiste plek?

  Verlichting van rugpijn; zoek je wel op de juiste plek?

  Een artikel uit juni 2010, geschreven door’ Associated Press Medical’ schrijfster Lauran Neergaard, schijnt een helder licht op het probleem van rugpijn in Amerika. In dit artikel, met als titel “Back Pain May Be Widely Over-Treated in the U.S.”, zet ze grote vraagtekens bij de manier waarop we ons geld besteden in de gezondheidszorg en wat we hiervoor krijgen.

  Volgens een recente schatting, geven Amerikanen jaarlijks een duizelingwekkend bedrag van $86 miljard uit aan zorg voor pijnlijke ruggen; van MRI’s en pijnstillers tot zenuwblokkers en acupunctuur. Tijdens dit onderzoek hebben ze nauwelijks aanwijzingen gevonden voor vermindering van de klachten terwijl het bedrag van de rekening omhoogschoot tijdens het laatste decennium.”

  Bovenstaande raakt de kern van de kwestie en de situatie die mevrouw Neergaard hier beschrijft zal degenen die de afgelopen jaren hebben geprobeerd verlichting te vinden voor hun rugpijn, bekend voorkomen. Maar wat zijn de consequenties voor iemand die op zoek is naar verlichting?

  Hieronder volgt een korte samenvatting van de belangrijkste punten uit het artikel van mevrouw Neergaard, samen met enkele praktische overwegingen, die je met je zorgverlener kunt incalculeren bij het opstellen van een behandelplan:

  1. Hoewel rugpijn een algemeen en wijdverspreid probleem is in Amerika, zijn de symptomen en oorzaken niet over één kam te scheren. Er bestaat geen altijd werkend wondermiddel; De behandeling die voor jouw buurvrouw succesvol was, hoeft dat voor jou niet te zijn. Jouw zorgverlener kan jouw symptomen beoordelen en je wijzen op de rol van alternatieve therapieën.
  2. Tijd heelt in het geval van rugpijn vaak de wonden. Ongeveer 90% geneest binnen een aantal weken zelf. Mits jouw zorgverlener geen zorgwekkende symptomen heeft gesignaleerd, doe je er over het algemeen het beste aan om eerst de niet-invasieve mogelijkheden te proberen voordat je een operatieve ingreep overweegt.
  3. “Fysieke training kan helend werken mits het de juiste training is.” Officiële trainingsprogramma’s die ontwikkeld zijn en begeleid worden door deskundigen kunnen effectief zijn, op voorwaarde dat de patiënt kan omgaan en functioneren met pijn.
  4. Jouw motivatie en houding kunnen van grote invloed zijn op de resultaten van de behandeling. Mensen die door de pijn heen kunnen werken, zich op het plan blijven focussen en zo snel mogelijk weer een normaal actief leven leiden, herstellen vaak sneller.
  5. Zorg voor een neutrale derde (iemand als jouw chiropractor of huisarts) die jou kan helpen met het afwegen van de adviezen van de verschillende specialisten en met het maken van de juiste keuzes.

  Rugpijn is een complex fenomeen en een succesvolle behandeling is niet vanzelfsprekend. In een tijd waarin de gezondheidswetenschap regelmatig nieuwe wonderen creëert, zijn we gewend instant successen te boeken en dit maakt het vaak moeilijk om alles in de juiste perspectieven te blijven zien. In het artikel van mevrouw Neergaard wordt in elk geval heel duidelijk gemaakt dat onze meest geavanceerde diagnostische technologieën en vooruitstrevende operatieve procedures voor miljarden Amerikanen geen oplossing bieden wat betreft hun rugpijn. En dat het ons enorm veel geld kost om onze duurste technieken te zien falen.

  Dit doet twee vragen rijzen met betrekking tot het grotere plaatje, zowel voor de beleidsmakers van de gezondheidszorg als voor een ieder die op zoek is naar een oplossing voor haar of zijn rugpijn:

  1. Als we kijken naar het grote aantal rugpijnpatiënten in Amerika, het aantal mensen dat waarschijnlijk pijn heeft zonder behandelingen te ondergaan en de kwesties waar mevrouw Neergaard over schrijft, kunnen we dan werkelijk stellen dat we rugpijn “overbehandelen”? Is het niet eerder zo dat we het op de verkeerde manier behandelen door in de verkeerde gevallen de verkeerde hulpmiddelen in te zetten? En als dat zo is, wat suggereert haar boodschap dan over de richting die we eigenlijk zouden moeten inslaan?
  2. Er zijn vele factoren die een rol spelen bij onze wijdverspreide rugpijnepidemie. Een groot deel heeft te maken met onze levenswijze en de manier waarop we over het algemeen met onze gezondheid omspringen. Hoeveel zouden we moeten uitgeven aan de preventie van rugpijn?

  Hoe jouw chiropractor kan helpen

  Indien jij, of één van jouw naasten, rugpijn heeft, bel dan je huisarts of chiropractor. Chiropractisch artsen zijn gekwalificeerd en getraind om spier-, pees- en botletsels, en letsel aan de zenuwen hieromheen, te diagnosticeren en te behandelen. Ze kunnen rugpijn helpen verlichten door het toepassen van manipulatie van de wervelkolom. Dit soort manipulatie is de primaire behandelingsvorm van chiropractors en is een zeer erkende therapie tegen rugpijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat manipulatieve therapie en manipulatie van de wervelkolom niet alleen veilige en effectieve methoden zijn, maar dat ze tevens sneller resultaat boeken en goedkoper zijn dan de meeste alternatieven.

  Veel chiropractors hebben ook de kennis in huis voor het ontwikkelen en begeleiden van trainings- en voedingsprogramma’s. Ze wijden zich aan het bereiken van een gezondere manier van leven van de patiënt waardoor prestaties verbeterd en ziektes voorkomen kunnen worden.

  0 comments… add one

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *