• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Mail ons

  info@chiropractiewestland.nl
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws Sporten Beter golf spelen door chiropractische zorg?

  Beter golf spelen door chiropractische zorg?

  PGA-golfers als  Tiger Woods en Padraig Harrington hebben zich jarenlang door chiropractors laten behandelen om hun prestaties op de golfbaan blijvend te verhogen. De grote successen van deze toppers doen al snel vermoeden dat die chiropractische zorg daaraan ten grondslag ligt – maar je weet nooit zeker of het die zorg is die ze op dat niveau bracht, of dat het gewoon topatleten zijn die zonder chiropractor gewoon even goed gespeeld zouden hebben.

  Uiteindelijk is er natuurlijk maar één echt belangrijke vraag: kan een chiropractor ook iets bijdragen aan het spelniveau van golfers die de sport voor hun plezier bedrijven?

  Als je kijkt naar het karakter van de sport, dan lijkt die vraag al snel een positief antwoord te krijgen. Tenslotte komt er bij het golfen vaak een aanzienlijke  spanning op de wervelkolom te staan. Vanuit hun staande positie moeten golfers hoge club head speeds (de snelheid van het clubblad op het moment van de impact) realiseren. Dat vereist een goede houding en balans, waarbij de wervelkolom op de juiste manier moet kunnen draaien. Een slechte houding kan de kromming van de wervelkolom extra aanzetten of juist afvlakken, waar de swing beslist onder te lijden heeft. PGA-golfinstructeur Tom Ward zegt zelfs dat “meer dan de helft van de golfers in meerdere of mindere mate pijnklachten heeft als gevolg van een slechte houding en de problemen die ontstaan door afwijkende krommingen van de wervelkolom.”

  Door aan de slag te gaan met de bewegingsrange van de wervelkolom kan een chiropractor blessures verhelpen, het prestatieniveau op peil brengen en houden, en de houding zodanig optimaliseren dat de swing er merkbaar op vooruit gaat. Als de wervels correct uitgelijnd zijn, kan de wervelkolom makkelijker bewegen. Een op de individuele patiënt afgestemde behandeling, bestaande uit chiropractische correcties, op herstel gerichte oefeningen en spiertechnieken, kan een wezenlijk verschil maken, met betere prestaties en meer spelplezier als directe gevolgen.

  Ook recent onderzoek laat zien dat chiropractische zorg tot betere golfprestaties kan leiden, zoals onder meer te lezen was in een recente publicatie in het Journal of Chiropractic Medicine. De combinatie van chiropractische zorg en stretchen had meer effect op golfers dan uitsluitend stretchen.

  Het onderzoek betrof twee groepen golfers. De ene groep deed uitsluitend stretchoefeningen, terwijl de andere groep stretchoefeningen deed en door een chiropractor behandeld werd. Het stretchprogramma was voor beide groepen gelijk, evenals de gemiddelde leeftijd van de deelnemers, hun handicap en hun initiële swing. Alle 43 deelnemers voerden drie volledige swings uit, waarbij de gemiddelde afstand werd vastgelegd. In een periode van vier weken sloegen alle deelnemers steeds drie ballen voor en na de behandeling.

  Na vier weken waren er bij de groep die alleen stretchte geen verbeteringen te zien. Bij de groep die ook gemanipuleerd werd, verbeterde de swing duidelijk. Bovendien ging de gemiddelde afstand die de deelnemers sloegen per week vooruit.  Samengevat heeft het er dus alle schijn van dat chiropractische zorg niet alleen voor toppers als Woods en Harrington kan helpen, maar dat je er ook zelf baat bij kunt hebben – op welk niveau je ook speelt.

  0 comments… add one

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *