• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Mail ons

  info@chiropractiewestland.nl
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws Sporten Fietsen

  Fietsen maakt je gezond en blij!

  Wij zijn een fietsend landje, daar staan we in de hele wereld bekend om. Naast de kaas, de tulpen en de molens natuurlijk. Fietsen is erg gezond, dat weten we allemaal. Maar wist je dat je met regelmatig fietsen zelfs zo gezond is dat het ziekteverzuim terug kan dringen en zelfs beginnende diabetes type 2 kan terugdraaien?

  Afgelopen zomer bezocht ik, samen met een Franse collega, onze mooie hoofdstad Amsterdam. Ze zag haar ogen uit toen ze al die fietsen zag! Alleen al de fietsenstalling bij het Centraal Station deed haar even tollen. Zoveel fietsen had ze nog nooit bij elkaar gezien! Met de opmerking dat, als de Fransen ook zo zouden fietsen zoals in Nederland, heel veel gezondheidsproblemen in Frankrijk opgelost zouden zijn. Misschien een beetje overdreven uitspraak, maar het zette me wel aan het denken. Wat doet fietsen met je lichaam en met je geest?

  Dit is onderzocht door het TNO. Dit onderzoek staat helemaal beschreven in het rapport ‘Fietsen is groen, gezond en voordelig’. Hierbij stelt het TNO dat, als je iedere dag een kwartier fietst, je conditie met maar liefst 13% verbeterd wordt. Hierbij wordt wel als leidraad gegeven dat je wel een beetje door moet trappen: Minimaal 18 kilometer per uur. Maar als je regelmatiger gaat fietsen, zijn de voordelen nog groter: Je conditie wordt gelijk aan iemand die 10 jaar jonger is.

  Alle voordelen van fietsen op een rijtje:

  Om een heel lang verhaal wat overzichtelijk te maken, noem ik alle voordelen van het fietsen even puntsgewijs op.

  • Zoals eerder genoemd, verbeter je je conditie met maar liefst 13% als je dagelijks een kwartier fietst.
  • Fietsen helpt om je cholesterol, je bloedsuiker-waardes en je bloeddruk op peil te houden.
  • Regelmatig fietsen kan een beginnende Diabetes type 2 terugdraaien.
  • Regelmatig fietsen maakt je gezonder, dus minder ziekteverzuim.
  • Tijdens het fietsen verbrand je ongemerkt veel calorieën en verbeter je je conditie. Ideaal als je wat af wilt vallen.
  • Fietsen vermindert de stress, wat een hele belangrijke risicofactor is bij het ontstaan van hart- en vaatziekten.
  • Fietsen werkt als een antidepressiva: Het stimuleert de aanmaak van endorfine in de hersenen. Deze gelukshormoon zorgen er voor dat je je beter en gelukkiger voelt. Een antidepressiva zonder vervelende bijwerkingen!
  • Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar door regelmatig te fietsen, ben je over het algemeen minder moe. Sporten levert dus meer energie op, da het je kost.
  • Fietsen zorgt er voor dat je ’s nachts beter slaapt.
  • Met regelmatig fietsen verminder je de kans op hart- en vaatziekten met maar liefst 11%.
  • Tijdens het fietsen worden heel veel spieren en organen in conditie gehouden. Denk bijvoorbeeld eens aan je beenspieren en je bilspieren. Maar ook je evenwichtsorgaan is continue in actie, samen met je ademhalingsspieren die sneller gaan werken waardoor het bloed sneller rondgepompt moet worden. Allemaal positieve effecten waardoor je lichaam aan het werk gezet wordt.

  Misschien zit het niet in je systeem om regelmatig even te fietsen, of misschien heb je er geen tijd voor. Overweeg dan eens om de fiets wat vaker te pakken in plaats van de auto. Op deze manier combineer je het aangename met het nuttige. En wees nou eerlijk: In een stad ben je toch vaak veel sneller met de fiets dan met de auto?

  0 comments… add one

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *