• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Mail ons

  info@chiropractiewestland.nl
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws Sporten Hardlopen vertraagt ouderdomsklachten aanzienlijk!

  Hardlopen vertraagt ouderdomsklachten aanzienlijk!

  Hardlopen, of iedere andere vorm van sport of lichaamsbeweging, is goed voor je lichaam. Dat is een feit. Maar wist je dat je door hardlopen gemiddeld 16 jaar later pas ouderdomsklachten krijgt? Dit blijkt uit een onderzoek onder duizend 50-plussers. Maar hoe kun je het beste beginnen?

  Lange tijd volgden onderzoekers van de Stanford University School of Medicine ongeveer 1000 personen die bij de start van het onderzoek 50 jaar waren. De ene helft was regelmatig aan het joggen, terwijl de andere helft dit niet deed. De resultaten zijn verbluffend:

  • Hardlopers leven langer! Van de hardlopers was gedurende de 20 jaar 15% overleden. Van de niet-hardlopers groep was 34% reeds overleden.
  • Betere kwaliteit van leven! De hardloop-groep kreeg gemiddeld pas 16 jaar later last van ouderdomsklachten, in vergelijking tot de groep niet-hardlopers.
  • Geen negatieve effecten! De hardloopgroep had niet méér gewrichtsklachten, heupoperaties of knieoperaties.

  Het is dus duidelijk dat, naast de ontspanning en je verbeterde conditie, hardlopen grote voordelen heeft.

  Maar hoe pak je dat aan als je niet gewend bent om hard te lopen?

  Allereerst een medische keuring

  Vooral als je rookt, overgewicht hebt en/of hartproblemen in de familie zijn, is het verstandig om eerst een sportmedische keuring te laten uitvoeren. Bij een keuring wordt onder andere je bloeddruk, vetpercentage, hartfunctie, longfunctie gemeten. Ook wordt je urine onderzocht. Als de arts geen medische bezwaren heeft, kun je gaan starten.

  Een onderzoek als dit is van groot belang om zeker van jezelf te zijn. Bij een positieve uitslag hoef je niet bang te zijn voor problemen tijdens het joggen.

  Goede schoenen

  Ok, ze zijn niet goedkoop: Een paar goede schoenen kosten al snel 100 euro. Voor diegene die nog niet weten of joggen inderdaad iets voor ze is, is dit een groot bedrag. Toch is het de moeite waard om goede schoenen te kopen. Als je goedkope en kwalitatief inferieure schoenen gebruikt, gaat dit zeker ten koste van je comfort, en dus je plezier. Als je dan toch goede schoenen koopt, neem er dan ook een paar naadloze sokken bij: Dat voorkomt vervelende blaren.

  Bouw je loopschema langzaam op

  Voor je gaat lopen, is het belangrijk om een warming-up te doen. Je ziet ze regelmatig: de lopers die moedig en lenig hun benen op een muurtje staan te strekken als warming-up. Dat is nou ook weer niet nodig. Als jij normaal wilt joggen, kun je prima een warming-up doen door gewoon eerst 5 minuten te wandelen en daarna pas beginnen te hardlopen. Doe ditzelfde na afloop als cooling-down.

  Voor het hardlopen zelf kun je op internet heel veel schema’s vinden. Belangrijk is dat je het rustig opbouwt en vooral naar je lichaam luistert. Schema’s zijn een leuke leidraad, maar de belangrijkste leidraad is je lichaam.

  Een leuk hulpmiddel om te kijken of je té ver gaat, is proberen te praten tijdens het hardlopen. Als dat op een bepaald moment niet meer lukt, ben je te ver gegaan.

  Alleen, samen of in clubverband?

  Ondanks dat het erg leuk en gezellig is om in groepsverband te hardlopen, raad ik je toch aan om de eerste maanden alleen, of samen met een andere hardloper van hetzelfde niveau, te lopen. Dit is om eerst wat conditie op te bouwen.

  Als je direct in groepsverband gaat lopen ga je je direct meten aan anderen met een hoger tempo. Aangezien je beginner bent, kun je dit niet bijhouden met alle demotiverende gevolgen van dien.

  Ondanks al deze adviezen, moet het hardlopen vooral leuk zijn om te doen. Als je er echt plezier in hebt ga je steeds een stapje verder en kun je na een half jaar een behoorlijk stuk hardlopen zonder buiten adem te zijn.

  En, als je het even niet ziet zitten, bedenk dat het hardlopen goed is voor het verlengen van je leven en voor de kwaliteit van je leven. Een betere motivatie is bijna ondenkbaar!

  0 comments… add one

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Volgende artikel:

  Vorige artikel: