• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Mail ons

  info@chiropractiewestland.nl
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws Sporten Hoe kies je de beste hardloopschoenen?

  Hoe kies je de beste hardloopschoenen?

  Hardlopen is een geweldige cardiovasculaire manier van lichaamsbeweging en is erg populaire onder zowel mannen als vrouwen. Net zoals een timmerman het juiste gereedschap nodig heeft om zijn vak te kunnen uitoefenen, zo heeft zowel de serieuze als de recreatieve hardloper het juiste paar hardloopschoenen nodig.

  Hoe ver en vaak wil je gaan hardlopen? Ben je een recreatieve hardloper (minder dan 15 kilometer per week)? Dan volstaat een eenvoudige hardloopschoen. Ben je aan het trainen voor het lopen van een marathon, overweeg dan een flinke investering in je hardloopschoenen voor een optimale prestatie.

  Neem de boog van je voet onder de loep. Voeten met een hoge voetboog hebben een hardloopschoen met een curve nodig. Heb je een gemiddelde voetboog, dan is een schoen met een kleine curve voor jou waarschijnlijk het beste. Degenen met een lage voetboog zijn het meest gebaat bij een schoen met een rechte vorm.

  Verdiep je in het begrip ‘pronatie’; dit is de manier waarop de voet zich afrolt bij iedere voetstap. Bij een goede of neutrale pronatie wordt de druk vanaf de buitenkant van de hiel richting de bal van de voet gelijkmatig over de voorvoet verspreid. Op die manier vermindert je voet de spanning die iedere stap teweegbrengt. Supinatie betekent dat de buitenkant van je voet teveel druk opvangt. Bij overpronatie komt er teveel druk op de binnenkant van de voet en zakt je voet dus teveel door naar binnen.

  Om de pronatie van jouw voet te bepalen, kun je naar de schoen kijken waar je momenteel in hardloopt. Bijna iedereen begint met druk aan de buitenkant van de hiel; de ware onthuller is de slijtage aan de voorvoet. Indien de meeste slijtage zich bevindt:

  • Aan de mediale kant (binnenkant), dan overproneer je.
  • Aan de laterale kant (buitenkant), dan supineer je.
  • Over de hele voorvoet en gelijkmatig verdeeld is, dan heb je een neutrale voetstap.

  Waar ga je hardlopen? De meeste mensen lopen op voetpaden of trottoirs en de meeste hardloopschoenen zijn hier dan ook naar ontworpen. Ben je echter van plan om op een  ongelijkmatige of zachtere ondergrond te gaan lopen (zoals bergpaden of gras), zoek dan naar schoenen die hiervoor bedoeld zijn.

  Als je hardloopschoenen gaat kopen, doe dit dan laat in de middag; je voeten bereiken op dit moment van de dag hun maximale grootte. Wanneer je de schoen aanpast, verzeker je er dan van dat er minimaal een duimbreedte zit tussen je grote teen en de voorkant van de schoen. In een goed passende hardloopschoen hebben de tenen de ruimte om vrij te bewegen. De hiel dient niet omhoog te komen of tegen de schoen aan te schuren tijdens het lopen en de zool dient gemakkelijk mee te buigen daar waar de voet buigt.

  Ga naar een winkel die gespecialiseerd is in hardloopschoenen, of in ieder geval naar een winkel in sportartikelen. De verkopers zullen in staat zijn jou te helpen om de beste hardloopschoenen voor jou te kiezen.

  Indien je een frequent hardloper bent, overweeg dan om meer dan één paar hardloopschoenen te kopen. Je kunt ze op die manier afwisselen. Indien je vaak loopt, zou je ongeveer eens per half jaar je hardloopschoenen moeten vervangen.

  Houd rekening met de prijs zodat je budget er niet aan gaat, maar beknibbel niet op comfort en duurzaamheid.

  Hardlopers hebben een heel scala aan stijlen, kleuren en niveaus van comfort om uit te kiezen wanneer ze hardloopschoenen gaan kopen. Of je nu een serieus of een recreatief loper bent; comfort en een uitstekende ondersteuning zijn essentieel voor optimale prestaties!

  0 comments… add one

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *