• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Mail ons

  info@chiropractiewestland.nl
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws Sporten Wandelen als work-out?

  Wandelen als work-out?

  Sporten is gezond voor je lichaam en geest. Dat is inmiddels geen geheim meer. Maar welke sport? Waar heb je zin ? Hoeveel tijd heb je? Allemaal belangrijke vragen bij een keuze. Misschien niet voor de hand liggend, maar overweeg eens om wandelen als actieve sport te beoefenen. Het is gratis, veilig en je hebt er geen dure hulpmiddelen bij nodig!

  Financieel gezien is wandelen een heel goed idee: Je hebt er nagenoeg geen hulpmiddelen bij nodig, je kunt het overal doen en je bent niet afhankelijk van een sportschool of vereniging. Bovendien is het een veilige sport, omdat wandelen de gewrichten minimaal belasten en vind er geen schoksgewijze belasting plaats zoals bij rennen en springen. Ook kan wandelen een erg sociale sport zijn! Kortom, mogelijkheden te over. Laten we eens kijken wat de mogelijkheden zijn!

  Conditioneel wandelen

  Als je gaat wandelen om er echt fitter van te worden en vet wilt verbranden, dien je behoorlijk door te lopen met een snelheid van 6 a 7 kilometer per uur. Dit fanatieke wandelen wordt ook wel conditioneel wandelen, fitwalk of powerwalk genoemd. Zo’n wandeling is een eenvoudige manier om iets aan je conditie te doen door de combinatie van een krachtige armbeweging en een stevige afzet met de voet. Hierdoor zijn heel veel spieren tegelijk actief.

  Als je al langer dan 30 minuten zonder problemen kunt wandelen, wordt het tijd om je wandeling om te zetten naar een calorie verbrandende training. Hiervoor moet je de intensiteit verhogen. Hier volgen een paar eenvoudige tips:

  Bewegen van je armen

  Als je je tempo verhoogd, kun je ook proberen om met je armen te zwaaien, pompen noemen ze dat. Je zult er versteld van staan hoeveel krachtiger je loopt als je deze armbeweging ook toepast: Schouders ontspannen met je ellebogen tegen je zij, armen in een hoek van 90 graden gebogen en je handen ontspannen. Maak nu tijdens het lopen een ‘pompende’ beweging. Het voelt eerst even heel gek, maar je went er snel aan en het zal je resultaat vergroten.

  Je houding is erg belangrijk!

  Je houding is van groot belang tijdens het wandelen. Als je met je hoofd gebogen en je schouders naar voren gaat wandelen, krijg je onherroepelijk last van je rug en nek, en gaat het ademhalen moeilijker. Let op je houding tijdens het lopen: Hoofd omhoog, rug recht en ontspannen schouders.

  Afwisseling in tempo

  Om de wandeling intensiever te maken, kun je verschillende tempo’s wandelen met een bepaalde interval. Dit is erg effectief om meer calorieën te verbranden. Wandel bijvoorbeeld gedurende één minuut op normale snelheid, en daarna één minuut zo snel je kunt. Herhaal dit steeds tot een totaal van 20 a 30 minuten.

  Warming-up en Cooling-down

  Ondanks het feit dat wandelen een erg laag risico op blessures heeft, is een warming-up nog steeds erg belangrijk. Met name voor de effectiviteit van de work-out. Het rekken van de kuiten en de andere grote spiergroepen is eigenlijk een must, zowel voor- als na de wandeling.

  En vooral veel plezier hebben!

  Zoals bij iedere sport, moet de work-out ook vooral plezierig zijn, anders hou je het nooit lang vol. Verander steeds van route, ga samen met een vriend of vriendin, luister naar bijpassende muziek of neem de hond mee. Doe alles wat je wilt doen om het wandelen tot een plezierige bezigheid te maken en te houden. Pas dan gaat het ook effect hebben!

  0 comments… add one

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *