Veelgestelde vragen

Regelmatig krijgen we vragen van mensen over Chiropractie en over het algemeen zijn dit dezelfde vragen. De NCA (Nederlandse Chiropractoren Associatie) heeft antwoorden op de meest gestelde.

Dit is wat de NCA schrijft:

 

“Voor welke gezondheidsklachten biedt chiropractie uitkomst?
Een chiropractor kan bij uiteenlopende klachten aan spieren en gewrichten een oplossing bieden. Denk aan hoofdpijn, migraine, lage rugpijn, nekpijn maar ook bij een tennisarm, carpaal tunnel syndroom, slijmbeursontsteking etc, etc.

Heb ik een verwijzing nodig?
Een verwijzing van de huisarts is niet nodig. U kunt direct een afspraak maken met de chiropractor, zonder dat dit gevolgen heeft voor de vergoeding door de zorgverzekeraars. De hoogte van de vergoedingen loopt echter sterk uiteen, afhankelijk van de verschillende verzekeraars. U kunt bij uw zorgverzekeraar informeren naar de voorwaarden.

Worden de kosten van een chiropractische behandeling vergoed?
Vrijwel alle zorgverzekeraars hebben chiropractie in hun (aanvullende) pakket opgenomen, zie hiervoor het vergoedingenoverzicht https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/chiropractie. Voor alle verzekeraars geldt dat zij behandelingen vergoeden die uitgevoerd zijn door chiropractoren die geregistreerd zijn bij de SCN en/of lid zijn van de NCA of DCF. Om er zeker van te zijn dat chiropractie wordt vergoed, kunt u het beste even contact opnemen met uw eigen verzekeraar.

Hoelang duurt een behandeling ongeveer?
Het eerste bezoek duurt gemiddeld een half uur. Hoe lang de vervolgbehandelingen duren is mede afhankelijk van uw klachten, meestal is dit tussen de 5 en 15 minuten.

Wat is het verschil tussen chiropractie en manueel therapie, osteopathie en fysiotherapie?
Chiropractie, osteopathie, manuele therapie en fysiotherapie zijn allen genees- en/of behandelwijzen waarin het bewegingsapparaat centraal staat. Chiropractie benadrukt daarin de wisselwerking tussen het zenuwstelsel (onze hersenen, het ruggenmerg en de perifere zenuwen) en het bewegingsapparaat en daarmee samenhangende klachten. Daar de wervelkolom centraal staat in deze samenhang heeft de chiropractor een zeer groot deel van zijn/haar opleiding besteed aan de diagnose en behandeling van met name wervelkolom gerelateerde problematiek.

In vergelijking met de andere beroepen onderscheidt chiropractie zich door de kennis van het bewegingsapparaat ( in het bijzonder van de wervelkolom), het zenuwstelsel, het analyseren van röntgen- en MRI-foto’s en door algemene diagnostische vaardigheden met elkaar te integreren. Geregistreerde chiropractoren hebben dan ook altijd een universitaire opleiding afgerond, hetgeen niet perse geldt voor de andere beroepen.

Gaat een behandeling ten koste van mijn eigen risico?
Voor chiropractie geldt geen verplicht eigen risico van € 350 of hoger vrijwillig eigen risico. Het eigen risico geldt alleen voor zorg uit de basisverzekering en niet voor zorg uit het aanvullend pakket.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Het aantal behandelingen is sterk afhankelijk van een aantal verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld het type klacht, de duur van de klacht, de leeftijd en algehele gezondheid van de patiënt. Meestal kan uw chiropractor een redelijke inschatting maken van het aantal behandelingen dat nodig is om uw specifieke klacht te verhelpen.

Hoe verloopt een chiropractische behandeling?
Als een patiënt voor het eerst de chiropractor bezoekt, gaat hij of zij globaal als volgt te werk:

De behandeling begint met een vraaggesprek naar uw gezondheidstoestand, leefgewoonten en klachten.
De chiropractor gaat vervolgens verder met een lichamelijk onderzoek waarin hij neurologische, orthopedische en chiropractische onderzoeksmethoden toepast.
Aan de hand van deze onderzoeken kijkt de chiropractor of uw klacht chiropractisch behandeld kan worden en bespreekt hij of zij de mogelijkheden met u. Eventueel wordt u doorverwezen naar een specialist of huisarts.
Dan kan de behandeling van start gaan. De chiropractor maakt hierbij gebruik van meerdere behandeltechnieken. Hij of zij gebruikt hoofdzakelijk nauwkeurig gedoseerde druktechnieken op de wervelkolom, schedel of elders. Naast het toepassen van druktechnieken is het mogelijk dat u oefeningen krijgt voorgeschreven of advies over een goede houding of voeding meekrijgt.

Wat is het ‘krakende’ geluid?
Bij een aantal van de chiropractische technieken kunt u een ‘krak’ geluid horen of voelen. Dit zijn geen botten of banden die over elkaar schuren, maar gas dat vrijkomt door een drukverlaging in het gewricht. Door negatieve druk ontstaan gasbellen in de gewrichtsvloeistof en deze geven het krakend geluid. U kunt het vergelijken met bijvoorbeeld een pot jam die u voor het eerst opent. Soms hoort/voelt u dit ook als u door de knieën gaat.

Is chiropractie veilig?                                                                                                                                                                                      Verschillende onafhankelijke onderzoeken beoordelen chiropractie als een uiterst veilige behandelmethode. Meer informatie.

Is er wetenschappelijk bewijs voor de chiropractische methode?                                                                                                                        Ja, er is zeer veel literatuur beschikbaar dat de effectiviteit van chiropractie onderschrijft.  Meer informatie.

Is de behandeling pijnlijk?
Over het algemeen zijn de chiropractische correcties (manipulaties) niet pijnlijk. Wanneer een behandeling gevoelig of pijnlijk kan zijn, vertelt uw chiropractor u dat altijd van te voren. Als ‘bijwerking’ komt wel vaker lichte spierpijn of vermoeidheid voor, die meestal na een of twee dagen weer verdwijnt.

Hoe vind ik een goede chiropractor?
De chiropractoren die lid zijn van de NCA zijn geregistreerd bij de Stichting Chiropractie Nederland (SCN) en zijn allemaal opgeleid bij wereldwijd erkende universiteiten en colleges en voldoen dus aan strenge internationale opleidingseisen. De SCN waakt over de kwaliteit van de chiropractie in Nederland. U moet dan bijvoorbeeld denken aan het volgen van bij- en nascholing en het visiteren van de aangesloten praktijken.

Wilt u verzekerd zijn van een goed en betrouwbaar chiropractisch advies, dan kunt u de adressen en telefoonnummers van chiropractoren die lid zijn van de NCA opvragen. U kunt bellen met het secretariaat te Joure (telefoon: 0513 41 20 41) of direct een chiropractor in de buurt vinden.

Is het mogelijk om een nieuwsbrief en de NCA krant digitaal te ontvangen?
Dat is zeker mogelijk! Wanneer u zich inschrijft voor digitale nieuwsbrief dan zenden wij u ook de digitale versie van de krant toe.

Ik heb een klacht over een chiropractor, wat moet ik doen?
Probeer in eerste instantie de klacht bespreekbaar te maken bij uw chiropractor. Indien dit niet mogelijk is of er een onbevredigende oplossing wordt bereikt, dan kunt u contact opnemen met de klachtenfunctionaris van de NCA. Meer informatie over de klachtenprocedure van de NCA vindt u hier. ”

Bron : https://www.nca.nl/

Heeft u een vraag die hier niet bijstaat, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via het contactformulier. https://www.chiropractiewestland.nl/contact