• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Mail ons

  info@chiropractiewestland.nl
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Veelgestelde vragen over chiropractie

  Veelgestelde vragen over chiropractie

  Regelmatig krijgen we vragen van mensen over Chiropractie en over het algemeen zijn dit dezelfde vragen. De NCA (Nederlandse Chiropractoren Associatie) heeft antwoorden op de meest gestelde.

  Dit is wat de NCA schrijft:

  Voor welke gezondheidsklachten biedt chiropractie uitkomst?

  Een chiropractor kan bij uiteenlopende klachten aan spieren en gewrichten een oplossing bieden. Denk aan hoofdpijn, migraine, lage rugpijn, nekpijn maar ook bij een tennisarm, carpaal tunnel syndroom, slijmbeursontsteking etc, etc.

  Heb ik een verwijzing nodig?

  Een verwijzing van de huisarts is niet nodig. U kunt direct een afspraak maken met de chiropractor, zonder dat dit gevolgen heeft voor de vergoeding door de zorgverzekeraars. De hoogte van de vergoedingen loopt echter sterk uiteen, afhankelijk van de verschillende verzekeraars. U kunt bij uw zorgverzekeraar informeren naar de voorwaarden.

  Worden de kosten van een chiropractische behandeling vergoed?

  Vrijwel alle zorgverzekeraars hebben chiropractie in hun (aanvullende) pakket opgenomen, zie hiervoor het vergoedingenoverzicht https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/chiropractie. Voor alle verzekeraars geldt dat zij behandelingen vergoeden die uitgevoerd zijn door chiropractoren die geregistreerd zijn bij de SCN en/of lid zijn van de NCA of DCF. Om er zeker van te zijn dat chiropractie wordt vergoed, kunt u het beste even contact opnemen met uw eigen verzekeraar.

  Hoelang duurt een behandeling ongeveer?

  Het eerste bezoek duurt gemiddeld een half uur. Hoe lang de vervolgbehandelingen duren is mede afhankelijk van uw klachten, meestal is dit tussen de 5 en 15 minuten.

  Wat is het verschil tussen chiropractie en manueel therapie, osteopathie en fysiotherapie?

  Chiropractie, osteopathie, manuele therapie en fysiotherapie zijn allen genees- en/of behandelwijzen waarin het bewegingsapparaat centraal staat. Chiropractie benadrukt daarin de wisselwerking tussen het zenuwstelsel (onze hersenen, het ruggenmerg en de perifere zenuwen) en het bewegingsapparaat en daarmee samenhangende klachten. Daar de wervelkolom centraal staat in deze samenhang heeft de chiropractor een zeer groot deel van zijn/haar opleiding besteed aan de diagnose en behandeling van met name wervelkolom gerelateerde problematiek.

  In vergelijking met de andere beroepen onderscheidt chiropractie zich door de kennis van het bewegingsapparaat ( in het bijzonder van de wervelkolom), het zenuwstelsel, het analyseren van röntgen- en MRI-foto’s en door algemene diagnostische vaardigheden met elkaar te integreren. Geregistreerde chiropractoren hebben dan ook altijd een universitaire opleiding afgerond, hetgeen niet perse geldt voor de andere beroepen.

  Gaat een behandeling ten koste van mijn eigen risico?

  Voor chiropractie geldt geen verplicht eigen risico van € 350 of hoger vrijwillig eigen risico. Het eigen risico geldt alleen voor zorg uit de basisverzekering en niet voor zorg uit het aanvullend pakket.

  Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

  Het aantal behandelingen is sterk afhankelijk van een aantal verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld het type klacht, de duur van de klacht, de leeftijd en algehele gezondheid van de patiënt. Meestal kan uw chiropractor een redelijke inschatting maken van het aantal behandelingen dat nodig is om uw specifieke klacht te verhelpen.

  Hoe verloopt een chiropractische behandeling?

  Als een patiënt voor het eerst de chiropractor bezoekt, gaat hij of zij globaal als volgt te werk:

  De behandeling begint met een vraaggesprek naar uw gezondheidstoestand, leefgewoonten en klachten. De chiropractor gaat vervolgens verder met een lichamelijk onderzoek waarin hij neurologische, orthopedische en chiropractische onderzoeksmethoden toepast.

  Aan de hand van deze onderzoeken kijkt de chiropractor of uw klacht chiropractisch behandeld kan worden en bespreekt hij of zij de mogelijkheden met u. Eventueel wordt u doorverwezen naar een specialist of huisarts.

  Dan kan de behandeling van start gaan. De chiropractor maakt hierbij gebruik van meerdere behandeltechnieken. Hij of zij gebruikt hoofdzakelijk nauwkeurig gedoseerde druktechnieken op de wervelkolom, schedel of elders. Naast het toepassen van druktechnieken is het mogelijk dat u oefeningen krijgt voorgeschreven of advies over een goede houding of voeding meekrijgt.

  Wat is het ‘krakende’ geluid?

  Bij een aantal van de chiropractische technieken kunt u een ‘krak’ geluid horen of voelen. Dit zijn geen botten of banden die over elkaar schuren, maar gas dat vrijkomt door een drukverlaging in het gewricht. Door negatieve druk ontstaan gasbellen in de gewrichtsvloeistof en deze geven het krakend geluid. U kunt het vergelijken met bijvoorbeeld een pot jam die u voor het eerst opent. Soms hoort/voelt u dit ook als u door de knieën gaat.

  Is chiropractie veilig?     

  Verschillende onafhankelijke onderzoeken beoordelen chiropractie als een uiterst veilige behandelmethode.

  Is er wetenschappelijk bewijs voor de chiropractische methode?

  Ja, er is zeer veel literatuur beschikbaar dat de effectiviteit van chiropractie onderschrijft.

  Is de behandeling pijnlijk?

  Over het algemeen zijn de chiropractische correcties (manipulaties) niet pijnlijk. Wanneer een behandeling gevoelig of pijnlijk kan zijn, vertelt uw chiropractor u dat altijd van te voren. Als ‘bijwerking’ komt wel vaker lichte spierpijn of vermoeidheid voor, die meestal na een of twee dagen weer verdwijnt.

  Hoe vind ik een goede chiropractor?

  De chiropractoren die lid zijn van de NCA zijn geregistreerd bij de Stichting Chiropractie Nederland (SCN) en zijn allemaal opgeleid bij wereldwijd erkende universiteiten en colleges en voldoen dus aan strenge internationale opleidingseisen. De SCN waakt over de kwaliteit van de chiropractie in Nederland. U moet dan bijvoorbeeld denken aan het volgen van bij- en nascholing en het visiteren van de aangesloten praktijken.

  Wilt u verzekerd zijn van een goed en betrouwbaar chiropractisch advies, dan kunt u de adressen en telefoonnummers van chiropractoren die lid zijn van de NCA opvragen. U kunt bellen met het secretariaat te Joure (telefoon: 0513 41 20 41) of direct een chiropractor in de buurt vinden.

  Is het mogelijk om een nieuwsbrief en de NCA krant digitaal te ontvangen?

  Dat is zeker mogelijk! Wanneer u zich inschrijft voor digitale nieuwsbrief dan zenden wij u ook de digitale versie van de krant toe.

  Ik heb een klacht over een chiropractor, wat moet ik doen?

  Probeer in eerste instantie de klacht bespreekbaar te maken bij uw chiropractor. Indien dit niet mogelijk is of er een onbevredigende oplossing wordt bereikt, dan kunt u contact opnemen met de klachtenfunctionaris van de NCA. Meer informatie over de klachtenprocedure van de NCA vindt u hier. ”

  Bron : https://www.nca.nl/

  Tijdens een verjaardagsfeestje wordt altijd gesproken over ‘de kraker’. Het is duidelijk dat de mensen die deze uitspraken doen weinig kennis hebben van de mogelijkheden van chiropractie. Doordat Chiropractie nog vrij nieuw is, zijn er nog steeds dringende vragen. Laten we de meest gestelde vragen even onder de loep nemen!

  Wat is het verschil tussen chiropractie, manuele therapie en fysiotherapie?

  Een veelgestelde vraag met een korte uiteenzetting. Een fysiotherapeut werkt op de spieren, een manueel therapeut op de wervels, en een chiropractor op de gewrichten en wervels, spieren en zenuwstelsel. Een chiropractor is geen kraker, maar een specialist op het gebied van het bewegingsapparaat en het zenuwstelsel.

  Chiropractoren hebben een 6 jaar universitaire opleiding achter de rug. De manuele therapeut heeft een weekend cursus over een paar jaar gedaan. Het aantal lesuren actief gevolgd is dus niet te vergelijken. Bovendien werkt de chiropractor in Nederland nog een jaar na de studie onder begeleiding.

  Een chiropractor mag en kan zelf een diagnose vaststellen. Hij is opgeleid om zelf röntgenfoto’s te maken en te beoordelen. Bij de behandeling maakt hij gebruik van snelle, korte correcties en diverse andere technieken. Een chiropractor zal bij elke klacht naar het gehele lichaam kijken en niet alleen het pijngebied behandelen. Een manuele therapeut heeft een vierjarige HBO opleiding tot fysiotherapeut voltooid en daarna een deeltijd studie tot manueel therapeut. Hij maakt gebruik van druk- correcties en daarnaast fysiotherapeutische behandelmethoden. Zo zal de manueel therapeut vooral dat gebied behandelen dat klachten geeft, terwijl de chiropractor naar het hele lichaam kijkt.

  Is een verwijzing van de huisarts nodig?

  Een verwijzing van de huisarts is niet nodig. Wel verwijzen steeds meer huisartsen door naar de chiropractor.

  Kan ik ook behandeld worden als ik zwanger ben?

  Ja, van de eerste tot en met de laatste dag van de zwangerschap. Chiropractoren kunnen u van onnodige pijnen verlossen d.m.v. specifieke behandeltechnieken. Het behandelen van zwangere vrouwen en baby’s is een specialisatie binnen de chiropractie.

  Is het zinvol om de wervelkolom te laten controleren ter preventie van klachten?

  Ja. In de meeste gevallen bouwen problemen zich langzaam op. Als het lichaam de problemen niet meer kan opvangen ontstaan er klachten. Het lijkt dan alsof die er opeens zijn, maar het lichaam geeft alleen de grens aan. Met preventieve controle kunnen aankomende problemen in veel gevallen tijdig ontdekt en hersteld worden, hetgeen in een later stadium klachten voorkomt. Voorkomen is beter dan genezen.

  Is de behandeling pijnlijk?

  Nee. De correcties van de wervelkolom zijn normaal gesproken niet pijnlijk. De be handeling kan wel eens vervelend zijn als de klachten zeer acuut zijn. Ook de behandeling van de betreffende spieren kan dan vervelend zijn. Als het pijnlijk is moet de patient dit altijd melden. De chiropractor kan dan besluiten om de behandeling aan te passen.

  Hoeveel behandelingen heb je nodig?

  Het aantal behandelingen dat nodig is wisselt per patient en is afhankelijk van verschillende factoren, o.a. leeftijd, fysieke gesteldheid, aard van de klacht en duur van de klacht. In het algemeen moet er binnen de eerste vijf behandelingen wel een duidelijke verandering optreden. Daarna wordt opnieuw geevalueerd hoe lang en hoe vaak behandeling nodig is. Zodra het beter gaat wordt de behandelfrequentie afgebouwd.

  Mag ik gewoon alles doen en sporten na een behandeling?

  We raden u aan het na de behandeling ongeveer 24 uur rustig aan te doen en veel water te drinken. Het lichaam is immers bezig met het verwerken van de behandeling, dat neemt even tijd. Vermijd: sporten, buk-, draai-, en strekbewegingen (b.v. Stof- zuigen, ramen lappen, vegen) en zware boodschappen dragen. Mocht u nog vragen hebben over bepaalde bewegingen, sporten, hobby’s etc. dan kunt u deze altijd met de chiropractor doornemen.

  Wat betekent chiropractie?

  Het woord is afgeleid van de Griekse woorden cheir en prassein, die respectievelijk hand en beoefenen betekenen. Chiropractie betekent met andere woorden, met de hand uitvoeren.

  Waardoor wordt het krakende geluid door veroorzaakt?

  Het “krakende” geluid wordt veroorzaakt door een drukverschil in de gewrichtsvloeistof wanneer een gewricht in beweging wordt gezet. Er ontstaat een onderdruk in het gewricht. Dit gebeurt soms ook spontaan, bijvoorbeeld in het kniegewricht of in de voeten. Hetzelfde effect treedt op wanneer een kurk van een champagnefles wordt getrokken. Nog even wat voordelen op een rijtje: Een chiropractor heeft dus in het algemeen een hogere opleiding, beschikt over meerdere behandeltechnieken, heeft een betere kennis van röntgenfoto’s, is door de Engelstalige achtergrond sneller op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en werkt onafhankelijk waardoor er een verschil is met andere groepen die binnen de Nederlandse gezondheids- zorg actief zijn.

  Wordt een chiropractische behandeling vergoed?

  Bijna alle zorgverzekeraars hebben chiropractie in hun (aanvullende) pakket opgenomen. De hoogte van de vergoedingen loopt echter sterk uiteen. Informeer bij uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden.

  Chiropractic Misconceptions

  Top Myths over Chiropractie

  Heeft u een vraag die hier niet bijstaat, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via het contactformulier.