• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws Verslavingen Stoppen met roken: De consequenties van het roken

  Stoppen met roken: De consequenties van het roken

  In het vorige deel hebben we wat cijfers en trends de revue laten passeren. Het wordt nu tijd om de consequenties van het roken onder ogen te zien. Het is geen vrolijk lijstje, want je wordt stevig met de neus op de feiten gedrukt. Bang voor de confrontatie? Toch even doorbijten en punt voor punt lezen. Het werkt erg motiverend om tòch door te zetten, en te stoppen met roken!

  Gebit en roken

  Roken heeft heel veel directe, en zichtbare, gevolgen voor je gebit. De rook veroorzaakt een aanslag op je tanden en je tandvlees, waardoor je tanden gaan verkleuren. Ook een slechte adem is een direct merkbaar gevolg. Daarbij komt ook nog het feit dat de kans op mondkanker en tandvleesaandoeningen beduidend hoger zijn.

  Uit recent onderzoek is gebleken dat, als gevolg van het roken, de samenstelling van de tandplak veranderd. Het aantal agressieve bacterieën zou toenemen, waardoor de aanval op de tanden sterker wordt. De natuurlijke afweercellen kunnen de aanvallen dan niet meer beheersen, met alle gevolgen van dien.

  Longziekten en roken

  In tabaksrook zitten veel schadelijke stoffen, waaronder teer. In de longen zitten hele kleine trilhaartjes die je longen schoon moeten houden. Door de aanwezigheid van teer in je longen plakken deze trilhaartjes aan elkaar vast, waardoor ze niet meer hun normale functie kunnen uitvoeren. Het teer en andere schadelijke gassen uit tabaksrook irriteren de slijmlaag in de longen. Direct gevolg is dat de longen zichzelf niet meer op een natuurlijke manier schoon kunnen houden. Het bekende rokershoestje zorgt er voor dat de longen een beetje ‘schoon’ blijven.

  De gevolgen hiervan kunnen gigantisch zijn, in de vorm van longkanker, astma of Chronische Obstructieve Longaandoeningen (COPD).

  Bloedvaten en roken

  Met name de nicotine vernauwt de bloedvaten, verhoogt de bloeddruk en heeft een slechte invloed op de binnenkant van de bloedvaten. De nicotine maakt de wanden van de bloedvaten een beetje ruw, waarop het lichaam reageert als wondjes. De bloedplaatjes komen in actie en vormen een korstje op de wondjes. Deze wondjes worgen ook voor ontstekingen, waardoor de witte bloedcellen in actie komen.

  Door de koolmonoxide in de tabaksrook zijn er meer rode bloedcellen nodig voor het zuurstoftransport. Meer bloedcellen betekent dat het bloed dikker wordt. Dit dikkere bloed, in combinatie met het vernauwen van de bloedvaten door de wondjes, zorgen voor een slechte doorstroming van het bloed. In het ergste geval een afsluiting van een ader.

  Als dit in de hersenen gebeurt, spreken we van een herseninfarct. Als dit rondom het hart gebeurt, spreken we van een herseninfarct.

  Huid en roken

  Sommige mensen hoef je niet met een sigaret te zien om te weten dat ze roken. Meestal zie je het aan de huid, en met name aan het gezicht: Een ingevallen gezicht wat grijs, vaal en kleurloos is. Door de rook slibben ook de aders in de bovenste huidlaag dicht, waardoor er minder zuurstoftoevoer plaatsvind. Hierdoor neemt het percentage collageen in je huid af, een stof die normaliter zorgt voor de elasticiteit van de huid.

  Conditie en roken

  Tabaksrook bevat onder andere koolmonoxide die zich hecht aan de rode bloedcellen. Aangezien dit normaal de plaats is voor zuurstof, kan je bloed minder zuurstof vervoeren en moeten er meer rode bloedlichaampjes aan het werkt om toch nog voldoende zuurstof aan te voeren, maar het blijft veel te weinig om je organen en spieren optimaal te kunnen laten functioneren. Dit merk je direct aan je conditie!

  Seks en roken

  Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen, zorgt roken voor vaatvernauwing. Dit heeft directe gevolgen voor de doorbloeding van de penis. Blokkades in de bloedvaten van de penis leiden tot minder snelle, minder langdurige en minder harde erecties. Ik hoef hier niet uit te leggen wat de gevolgen hiervan zijn voor je seksleven.

  Bovendien verminderd de koolmonoxide de aanmaak van testosteron, wat de lust naar seks fors doet verminderen. Rokende vrouwen, die zwanger willen worden, hebben 10% tot 40% minder kans op een succesvolle bevruchting. Als ook de aanstaande vader rookt, is de kans nog kleiner door de beschadigde spermacellen als gevolg van het roken.

  Geld en roken

  Heb je wel eens stilgestaan bij de kosten van het roken? Ach, het is maar & pakje sigaretten per dag, en je betaald dat steeds met kleingeld. Dat doet dus relatief weinig pijn. Maar heb je het wel eens opgeteld?

  Als we uitgaan van 1 pakje sigaretten per dag, met een gemiddelde prijs van 5,40 euro, komen we op de volgende rekensom:

  • € 5,70 per dag
  • € 39,90 per week
  • € 172,90 per maand
  • € 2.074,80 per jaar
  • € 62.244,= per 30 jaar (duur van een gemiddelde hypotheek)

  Deze laatste berekening spreekt voor zich! Bij een hypotheek van 180.000 euro, zou je na 30 jaar een derde van je hypotheek af kunnen lossen!

  Deze berekening is per persoon. Het effect verdubbeld zich als je samen stopt!

  Stoppen met roken!

  Overtuigd van de negatieve gevolgen van het roken? In het volgende artikel gaan we kijken hoe we het beste kunnen stoppen met roken!

  0 comments… add one

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *