• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws Voeding Alles over vitamine A

  Alles over vitamine A

  Misschien heeft je grootmoeder je wel eens verteld dat het eten van wortels de werking van je ogen kan verbeteren. Dat is misschien niet helemaal waar, maar wortels bevatten bestanddelen die provitamine A carotenoïden heten. Deze pigmenten zijn te vinden in sommige plantsoorten en kunnen door het lichaam worden omgezet in vitamine A, en vitamine A is belangrijk voor de werking van je ogen.

  Vitamine A is ook belangrijk voor de groei van je botten en voor je immuunsysteem. Alle vitamines hebben verschillende vormen; zo ook vitamine A. Één van de meest bruikbare vormen voor het lichaam heet retinol. Retinol komt voor in lever, eieren en melk. Één van de meest voorkomende provitamine A carotenoïden die door het lichaam eenvoudig worden omgezet in retinol, heten bètacaroteen. Dit stofje komt voor in gele en oranje fruit- en groentesoorten zoals wortels, zoete aardappelen, spinazie en kanteloep. Vitamine A wordt verder vaak gebruikt om ontbijtgranen mee te verrijken.

  Vitamine A is vetoplosbaar, wat inhoudt dat het lichaam de vitamine opslaat, met name in de lever. Dit betekent ook dat het mogelijk is om een toxische hoeveelheid vitamine A in het lichaam te verzamelen. Vitamine A uit voeding is hiervan zelden de oorzaak omdat het lichaam bij toename van de voorraad vitamine A, minder bètacaroteen omzet. Een toxisch gehalte aan vitamine A is meestal het gevolg van een te hoge inname door middel van supplementen. Toxische hoeveelheden vitamine A kunnen zorgen voor leveraandoeningen, aandoeningen aan het centrale zenuwstelsel, afname van de botdichtheid en geboorteafwijkingen.

  Een echt gebrek aan vitamine A komt zelden voor, maar is in landen waar ondervoeding een grote rol speelt aan de orde van de dag. Zoals hierboven vermeld, is vitamine A belangrijk voor het zicht en het immuunsysteem. Dit komt doordat het lichaam vitamine A gebruikt om verschillende interne weefsels aan te maken, zoals oogweefsel, longweefsel en het weefsel van het darmkanaal. Indien de kwaliteit van deze weefsels in het gedrang komt door een tekort aan vitamine A, dan is het voor schadelijke bacteriën makkelijker om hier binnen te dringen. Daarom lopen mensen met een tekort aan vitamine A meer risico op infecties, blindheid en ademhalingsproblemen.

  Ondervoeding is niet de enige reden voor een verhoogd risico op een tekort aan vitamine A. Mensen die grote hoeveelheden alcohol consumeren of die lijden aan een stofwisselingsaandoening waardoor de manier van absorptie van vet en andere voedingsstoffen wordt beïnvloedt, behoren ook tot de risicogroep.

  0 comments… add one

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *