• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws Voeding Barbecue: doe het goed en vooral gezond!

  Barbecue: doe het goed en vooral gezond!

  Het mooie weer komt er aan, eindelijk breekt de zon door! De tijd van zwoele zomeravonden breekt, avonden die met name in het weekend aanleiding zijn om de barbecue weer van stal te halen. Veel moeite wordt gedaan om de barbecue weer op te poetsen, mooi plekje te geven, tafel gezellig dekken en het eten klaarmaken. Maar denk je echt overal aan?

  Barbecue met dit warme weer brengt ook risico’s met zich mee!

  De barbecue is altijd erg populair geweest. In vroeger tijden als een gewoon kampvuur, maar tegenwoordig met de meest geavanceerde barbecues die je maar kunt bedenken. Sommige zijn zelfs complete buitenkeukens! Maar al deze techniek zal niet verhinderen dat er ook risico’s verbonden zijn aan barbecueën als het erg warm is. Juist in de hitte weten de altijd aanwezige bacteriën goed te gedijen. Als je onderstaande punten in acht neemt, blijft de barbecue leuk en vooral gezond. Geen enkele reden om het feest af te gelasten!

  Houd rauw vlees gescheiden van gebraden vlees

  Houd altijd het gebakken vlees gescheiden van het rauwe vlees. Dit heeft met name te maken met de schalen waarop het vlees wordt opgediend. De ‘rauwe’ schaal kan natuurlijk vergeven zijn van bacteriën die normaal in het bakproces worden gedood. Maar als deze in contact komen met het gebakken vlees, kan dit alsnog problemen veroorzaken.

  Houdt alles schoon

  Hygiëne is altijd belangrijk, maar bij een barbecue helemaal. Was je handen voordat je het voedsel aanraakt. Was je handen ook achteraf.
  Ook erg belangrijk zijn de keukenmessen en de snijplanken. Voordat je het mes of de snijplank voor iets anders gebruikt, eerst goed afwassen. Beter is nog om verschillende messen en planken te hebben voor het snijden van het vlees, de groente en het brood.

  Gemarineerd vlees laten intrekken in de koelkast

  Het staat erg leuk om het (gemarineerde) vlees te presenteren op een tafel als de gasten aankomen. Maar toch is het noodzakelijk om de tafel even leeg te laten en alle vlees in de koelkast te bewaren.

  Vlees lekker door laten bakken

  Een biefstuk die licht- of medium gebakken is, is natuurlijk erg lekker, maar zeker niet aan te raden bij een barbecue. Serveer alleen goed doorbakken vlees om zeker te zijn dat de eventueel aanwezige bacteriën geen overlast meer kunnen veroorzaken.

  Laat gebakken vlees niet te lang buiten de koeling

  Als het vlees gebakken is, laat het dan niet al te lang buiten staan. Als het erg warm is, nooit langer dan een uur.

  Houd warm eten ook echt warm

  Warm voedsel, zoals rijst en sauzen, moeten ook echt warm blijven. Maak gebruik van meerdere rechauds zodat de temperatuur hoog genoeg blijft om de bacteriën geen kans te geven.

  Houd koud eten ook echt koud

  Koude gerechten moeten ook echt gekoeld blijven totdat ze opgediend worden. Dit is niet alleen veel lekkerder, maar kan veel problemen voorkomen. Ondanks dat het erg leuk staat als de gasten aankomen, toch maar dat voorgerecht in de koelkast verstoppen!

  Als je je aan deze regels houdt, wordt de barbecue een feestje zonder problemen achteraf. Voedselvergiftiging is een zeer ernstige zaak. Als je voelt dat je misselijk bent en/of diarree hebt, blijf dan niet gewoon dooreten. Beperk je in dat geval tot witte rijst, witbrood, toast of bananen. Als het ernstiger wordt met braken, koorts, pijn en/of bloederige diarree, ga dan onmiddellijk naar een arts of de eerste hulp. Vooral kinderen en zwangere vrouwen moeten niet te lang wachten voordat ze medische hulp inroepen.

  Klinkt allemaal heel ernstig, maar als je je aan bovenstaande regels houdt, wordt de barbecue een feestje zonder problemen achteraf.

  0 comments… add one

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *