• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws Voeding Biologisch eten deel 1: Wat is ‘bio’ precies?

  Biologisch eten deel 1: Wat is ‘bio’ precies?

  Ooit had biologische eten een ‘geiten-wollen-sokken-imago’, maar dat is inmiddels verleden tijd. Biologisch eten heeft inmiddels haar waarde bewezen en in de supermarkten kun je steeds meer biologische producten vinden. Tijd om dit eens onder de loep te nemen!

  We gaan in deze driedelige special nader in op de betekenis van biologisch eten en de biologische landbouw en veeteelt. In het tweede deel gaan we nader in op de voordelen van biologische producten, zowel voor jezelf als voor het milieu en het dierenwelzijn. In het derde deel kun je lezen waar je de producten kunt kopen, en hoe je deze het beste kunt herkennen.

  Wat is biologisch precies?

  De term ‘biologisch’ wordt op veel manieren gebruikt. Een wijdverbreide misvatting is dat het garant staat voor kwaliteit. Dit is deels wel waar, maar dat is dan meer het gevolg van de gebruikte methodes tijdens de productie. De term ‘biologisch’ heeft in principe alléén betrekking op de gebruikte methodes. Iedere boer en producent moet zich aan deze methodes houden, wat zeer streng wordt gecontroleerd.

  Ondanks dat de smaak en kwaliteit niet direct worden gecontroleerd, mag het duidelijk zijn dat de smaak beter zal zijn door het niet gebruiken van pesticiden en groeihormonen. Alleen al het ontbreken hiervan is beter voor je gezondheid.

  De 4 grondbeginselen

  Het hele biologische principe gaat uit van 4 grondbeginselen. Deze zijn allemaal gericht op het welzijn van mens, dier en natuur, en natuurlijk de interactie tussen deze drie elementen.

  • Ecologie: Iedereen binnen de keten van de biologische productie moet het landschap, klimaat, biodiversiteit, lucht, water en groeiplaats centraal stellen
  • Gezondheid: Als onderdeel van het hele ecosysteem, moet de gezondheid van individuen en gemeenschappen gerespecteerd worden. Dus niet alleen de gezondheid van de mens, maar ook die van de dieren, planten, bodem en natuurlijk de aarde zelf.
  • Billijkheid: Het beheer van natuurlijke hulpbronnen moet op een sociaal en rechtvaardige manier plaatsvinden.
  • Zorg: De biologische landbouw en veeteelt moet de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om het welzijn en de gezondheid van de huidige generatie, en natuurlijk de toekomstige generaties, te kunnen waarborgen.

  Algemene kenmerken

  De biologische landbouw en veeteelt heeft een aantal belangrijke kenmerken. Deze zijn stuk voor stuk zeer belangrijk en zijn allemaal gebaseerd op de eerder genoemde 4 beginselen van de biologische landbouw en veeteelt.

  • Het vee heeft een vrije uitloop
  • Er wordt alléén gebruik gemaakt van biologisch voer
  • Het is verboden om genetisch gemanipuleerde organismen te gebruiken
  • De veeteelt moet volledig afgestemd zijn op de natuurlijke behoefte van de dieren
  • Ook de keus van de dieren en gewassen moet afgestemd zijn op de lokale omstandigheden
  • Het is niet toegestaan om chemisch-synthetische pesticiden en/of meststoffen te gebruiken, voedingsadditieven of antibiotica voor het vee te gebruiken.
  • Voor de hulpstoffen die wel toegestaan zijn, gelden bijzonder strenge regels.

  ‘Biologisch’ versus ‘Scharrel’

  De twee termen biologisch en scharrel worden heel vaak doorelkaar gehaald. Veel mensen denken dat dit hetzelfde is, maar niets is minder waar. Als je kijkt naar de productiemethodes en het welzijn voor dieren, milieu en gezondheid, wint ‘biologisch’ het ruim van ‘scharrel’. De oorzaak van het eerdergenoemde misverstand zit met name in de reclame die voor deze producten wordt gemaakt. Op de verpakkingen zie je meestal een ‘scharrelende’ kip, een vrolijk beest die lekker ‘scharrelend’ buiten haar kostje bij elkaar zoekt, terwijl in de meeste gevallen een scharrelkip nooit buiten komt! Biologische kippen kunnen daarentegen overdag altijd buiten lopen, als ze dat willen.

  Een scharrelei kun je herkennen aan de code ‘2’ op het ei, terwijl je een écht biologisch ei kunt herkennen aan de code ‘0’

  In het volgende deel gaan we de voordelen van biologische producten onder de loep nemen!

  0 comments… add one

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *