• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws Voeding Cacao helpt als ontstekingsremmer

  Cacao helpt als ontstekingsremmer

  Voor de liefhebbers van chocolade heb ik goed nieuws: Het eten van cacao herstelt de werking van cortisol, de lichaamseigen stof die belangrijk is als ontstekingsremmer. Dus nu maar aan de chocoladeletters?

  Chocolade en cacao

  Voor de productie van chocolade wordt voor het overgrote deel cacao gebruikt. De cacao komt uiteindelijk uit cacaobonen, wat de pit is van de vrucht die groeit aan de cacaoboom. Het is vooral deze cacao in de chocolade die de voordelen in werking zetten. Over het algemeen kun je stellen dat pure chocolade de meeste cacao bevat, tenminste 54%. Er zijn zelfs chocolade-soorten die maar liefst 87% cacao bevatten. Daar tegenover staat dat witte chocolade helemaal geen chocolade is. Voor het maken van deze lekkernij wordt helemaal geen cacao gebruikt, en heeft dus niet de voordelen voor de gezondheid. Melkchocolade is een mengelmoes van pure chocolade en witte chocolade. Onnodig te zeggen dat pure chocolade dus de beste variant is voor de gezondheid.

  De werking van cacao op je gezondheid

  Om eerst even aan te geven wat chocolade, en speciaal cacao, allemaal voor ons lichaam kan doen, eerst even een opsomming:

  • Cholesterol: Deze zelfde flavonoïden zorgen er voor dat je cholesterol op een correct niveau blijft. De goede cholesterol gaat stijgen, en de slechte cholesterol gaat dalen.
  • Hart- en vaatziekten: De antioxidanten zorgen er ook voor dat je bloedvaten enigszins wijder worden, en ook het bloed een beetje verdunt wordt. Hierdoor is de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten veel kleiner.
  • Diabetes: Uit een Engels onderzoek is gebleken dat  mensen die twee keer per week, of vaker, chocolade eten, minder kans hebben op het krijgen van diabetes type 2.
  • Hersenen: De flavonoïden zorgen voor een veel betere doorbloeding van de hersenen, waardoor je je beter kunt concentreren en het geheugen beter werkt. Dit geldt niet alleen voor oudere mensen, die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken, maar juist ook voor jongeren. Uit een onderzoek is gebleken dat jongeren, na het drinken van warme chocolademelk, beter waren in het oplossen van complexe wiskundige problemen.
  • Humeur: Door het eten van chocolade, wordt er een stof in de hersenen aangemaakt, waardoor je je beter en gelukkiger gaat voelen. Dit zijn de stofjes Dopamine en endorfine. Dit is ook de basis van het verhaal dat chocolade een afrodisiacum is, dus een lustopwekker.

  Cacao als ontstekingsremmer

  Cacao heeft de eigenschap om de natuurlijke werking van cortisol te herstellen. Cortisol is een lichaamseigen stof wat een belangrijke ontstekingsremmer is. Bij heel veel ontstekingsziekten die chronisch zijn, is de efficiënte werking van cortisol, als ontstekingsremmer, sterk aangetast. Deze afname van functionaliteit wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door de ophoping van schadelijke zuurstofdeeltjes.

  Aangezien cacao heel rijk is aan flavonoïden, een hele sterke antioxidant die deze schadelijke zuurstofdeeltjes onschadelijk kan maken. Hierdoor kan cacao dus meehelpen om het cortisol te herstellen en daarmee dus de ontstekingsremmende werking.

  Overigens is het niet alleen cacao die deze eigenschap bezit. In feite alle voedingsmiddelen die flavonoïden en/of epitechine bevatten, hebben hetzelfde effect.

  Het onderzoek waarop deze conclusie is gebaseerd is namelijk uitgevoerd in opdracht van de bekende chocoladefabrikant De Ruijter, je weet wel: die van je broodbeleg. Maar dat neemt niet weg dat je je dus niet schuldig hoeft te voelen als je wat meer (pure) chocolade eet.

   

  0 comments… add one

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Volgende artikel:

  Vorige artikel: