• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws Voeding Dagelijks koffiedrinken heeft zo zijn voordelen

  Dagelijks koffiedrinken heeft zo zijn voordelen

  Voor veel mensen een onmisbare starter voor de dag: Je eerste kopje koffie! Er zijn de laatste jaren onnoemlijk veel onderzoeken geweest naar de effecten van het dagelijkse bakje troost. Natuurlijk, koffie heeft zijn nadelen bij overmatig gebruik. Maar koffie heeft ook beslist zijn voordelen. Lees even verder!

  Er zijn in de afgelopen decennia vele onderzoeken gedaan naar de effecten van ons nationale bakje troost. Uit de oudere onderzoeken bleek vaak dat gewoon slecht was voor je gezondheid, maar de meer recente onderzoeken wijzen, dankzij nieuwe technieken en inzichten, op een heel ander beeld. De uitkomsten suggereren dat ziektes als Parkinson, Diabetes en Alzheimer tegengehouden worden. Ook is koffie een belangrijke leverancier van anti-oxidanten, goed voor hart en bloedvaten. Maar zoals bij alles: Overdaad schaadt!

  Koffie tegen hart- en vaatziekten

  Er werd lang beweert dat het drinken van koffie de kans op hart- en vaatziektes verhoogd. Maar deze conclusies hebben te maken met oudere onderzoeken waarin veel rokers voorkwamen. Nieuwe onderzoeken onder niet-rokers geven aan dat er geen enkel negatief verband bestaat tussen koffiedrinken en hart- en vaatziekten. Nog sterker: Het drinken van 2 tot 3 kopjes koffie zou zelfs de kans op hart- en vaatziekten een beetje verkleinen.

  Koffie en uithoudingsvermogen

  Koffie staat niet op de lijst van verboden middelen in de sportwereld, maar toch is het algemeen bekend dat de cafeïne de snelheid en de contractiesterkte van je spieren kan vergroten. Spieren raken minder snel vermoeid waardoor je dus een groter uithoudingsvermogen krijgt.

  Koffie en seks

  Koffie heeft een stimulerend effect op de hormonen Dopamine en Serotonine. Dit zijn twee erg belangrijke ‘feel good’ hormonen die een grote rol spelen tijdens- en voorafgaand aan een vrijpartij. Vooral het libido van vrouwen wordt tijdelijk verhoogd door het drinken van koffie. Hier geld ook het gegeven dat overdaad schaadt: Teveel koffie geeft een averechts effect!

  Koffie en de ziekte van Parkinson

  Dagelijks koffiedrinken beperkt de kans op de ziekte van Parkinson. De stof die daar debet aan is, is het bekende cafeïne. Sommigen bezeren dat de kans op de ziekte van Parkinson nog verder daalt als er meer koffie wordt gedronken.

  Koffie en de ziekte van Alzheimer

  Recente studies geven aan dat er een duidelijk verband bestaat tussen het drinken van koffie en een verminderde kans op de ziekte van Alzheimer op hogere leeftijd. Sommige onderzoeken gaan nog een stapje verder door te beweren dat koffie zelfs kan genezen: Bij het drinken van 5 koppen koffie zou de klontering van het betrokken amyloïde-eiwit kunnen stopzetten in de hersenen. Dit is echter een voorlopige conclusie en vergt meer onderzoek om dit verband volledig te kunnen bewijzen.

  Koffie als oppepper

  Koffie staat bekend als een oppeppend middel. Als je je even suf voelt, en je niet meer kunt concentreren, kun je gerust een bak koffie nemen. Koffie stimuleert namelijk het centrale zenuwstelsel waardoor de concentratie, het vermogen om logisch te redeneren en de geheugenfuncties verbeteren. Ook je reactiesnelheid en schakelen tussen verschillende taken worden verbeterd. Maar ook hier een waarschuwing: Als je te veel koffie in een korte tijd drinkt, schiet het zijn doel volledig voorbij. Het wekt dan averechts zodat het juist weer moeilijker wordt om je te concentreren en om rustig te blijven.

  En, zoals bij alles in het leven:

  geniet, maar drink met mate!

   

  0 comments… add one

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *