• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Mail ons

  info@chiropractiewestland.nl
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws Voeding De rol van antioxidanten bij een goede gezondheid

  De rol van antioxidanten bij een goede gezondheid

  Iedereen is op de hoogte van het belang van een uitgebalanceerd voedingspatroon voor het behoud van een goede gezondheid. Ook kent iedereen het belang van sport, of in ieder geval van een goede dagelijkse dosis lichaamsbeweging. Een gedegen nachtrust is evenzo belangrijk; bij een gebrek aan slaap merk je dat je immuunsysteem minder sterk wordt en het risico op een verkoudheid of griep neemt toe.

  We weten allemaal precies wat we zouden moeten doen, maar laten we eerlijk zijn; slechts een enkeling onder ons houdt zich altijd aan een uitgebalanceerd voedingspatroon. Velen van ons nemen liever de lift dan de trap en we proberen een parkeerplek te vinden die zo dicht mogelijk bij de plaats van bestemming ligt om maar te voorkomen dat we wat verder moeten lopen. Verder zijn we geneigd om onze benodigde hoeveelheid slaap te laten beïnvloeden door stress, werk, ons sociale leven en ga zo maar door.

  Indien we niet net dat beetje extra moeite doen om voor onszelf te zorgen, en wanneer ons immuunsysteem hierdoor wat begint te haperen, voelen we dit misschien niet direct. Maar al gauw begint echter de sloomheid toe te slaan. Deze sloomheid remt ons niet alleen af, het versnelt ook het verouderingsproces.

  Gelukkig kunnen we iets doen om deze effecten tegen te gaan. We kunnen onze levenskracht behouden en het risico op ziektes verlagen door simpelweg antioxidanten aan ons voedingspatroon toe te voegen.

  Wat zijn  antioxidanten? Het meest eenvoudige antwoord is dat antioxidanten afkomstig zijn van planten en dat ze celschade helpen voorkomen en herstellen. Vitamine C,  vitamine E, selenium, lycopeen en resveratrol zijn allemaal voorbeelden van antioxidanten die voorkomen in fruit en groente. Door antioxidanten aan ons voedingspatroon toe te voegen, kunnen we celschade die leidt tot ziektes en aandoeningen, vertragen.

  Antioxidanten zijn als het ware sponsen die de vrije radicalen in ons systeem opzuigen. Een teveel aan radicalen wordt gegenereerd door de minder gezonde voeding en de alcohol die we tot ons nemen, de rook waaraan we blootgesteld worden en de stress die we te verduren krijgen.

  Vrije radicalen beschadigen ons DNA en andere celstructuren op moleculair niveau. Antioxidanten zwerven door het lichaam, maken de vrije radicalen onschadelijk en helpen bij het herstellen van de schade. Schade die niet wordt hersteld kan ervoor zorgen dat een cel afsterft, niet meer functioneert of zich ongecontroleerd vermenigvuldigt (zoals bij een tumor).

  Je kunt de strijd aangaan met vrije radicalen door meer fruit en groente aan je voedingspatroon toe te voegen.

  0 comments… add one

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *