• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws Voeding De voordelen van één glas rode wijn per dag

  De voordelen van één glas rode wijn per dag

  Er wordt met grote regelmaat onderzoek gedaan naar de positieve, én natuurlijk de negatieve, effecten van het drinken van rode wijn. De uitkomsten willen hier en daar nog wel eens verschillen, maar over één ding is iedereen het eens: wel of niet wetenschappelijk bewezen, één glas rode wijn per dag heeft beslist meer voordelen dan nadelen!

  De voordelen van het met mate drinken van rode wijn wordt wel eens onderschat. In Frankrijk is het de gewoonte om tijdens het eten wijn te drinken, meestal rood. Zou het daarom zijn dat de met name oudere fransen nog steeds op het land werken en zo lang zelfstandig wonen? Dit feit heeft niks met wetenschap te maken natuurlijk, het is een (redelijke) gissing.

  Maar toch hebben wetenschappers heel veel voordelen ontdekt. Sommige zijn echt wetenschappelijk bewezen, maar allemaal worden ze redelijkerwijs aanvaard door de medische wereld. Laten we ze stuk voor stuk eens bekijken:

  Minder kans op diabetes

  Uit verschillende onderzoeken is al wetenschappelijk bewezen dat matig alcoholgebruik de kansen op het krijgen van diabetes drastisch verlaagd. Wijn (in het algemeen) heeft een positief effect op de alvleesklier, die op haar beurt weer insuline aanmaakt. Deze insuline is nodig voor een gebalanceerde suikerhuishouding in het bloed.

  Lagere kans op hart- en vaatziekten

  Wijn, in het algemeen, werkt bloed verdunnend. Hierdoor hoeft het hart minder hard te werken om het bloed in je lichaam rond te pompen. Onderzoekers hebben aangetoond dat hart- en vaatziekten minder vaak voorkomen bij mensen die matig drinken, dan bij mensen die helemaal niet drinken. Vooral de zogenaamde flavonoïden zouden hieraan bijdragen.

  Hersenen

  Bij matig gebruik van rode wijn, blijven de hersenen beter functioneren, met name op latere leeftijd. Dit is dus een verlaagde kans op dementie. De oorzaak zit in de antioxidanten in de rode wijn. Deze zouden een positief effect hebben op de hippocampus. Er wordt ook algemeen aangenomen dat dit effect bij mannen hoger is dan bij vrouwen.

  Tussen de lakens

  Met één of twee glazen rode wijn kun je de doorbloeding in het hele lichaam verbeteren. En met een goed doorbloed lichaam kun je beter van seks genieten en bevorderd zelfs de erectie. En vooraf een wijntje drinken met z’n tweetjes is natuurlijk een gezellige start. Maar let op: ga niet overdrijven, want méér dan twee glazen werkt zelfs averechts!

  Tanden

  Voor je tanden heeft rode wijn een voordeel en een nadeel. Nadeel is dat je tanden gaan verkleuren door de antioxidanten die in rode wijn zitten. Goed poetsen blijft dus noodzaak. Voordeel is dat diezelfde antioxidanten de bacteriën doden, zodat deze het gebit niet meer kunnen beschadigen.

  Gezonde blos

  De polyfenyl in de rode wijn zorgt ervoor dat de aderen in je gezicht zich gaan openen. Dit zorgt meestal voor een rode, gezonde blos op je wangen.

  Wallen onder je ogen

  Ditzelfde polyfenol helpt ook om wallen onder je ogen tegen te gaan. Dit schijnt zo goed te werken, dat sommige cosmeticamerken het in hun beauty-producten verwerken.

  Dat is een indrukwekkend lijstje voordelen wat je zou kunnen bereiken met 1 à 2 glazen rode wijn per dag. Een hele duidelijke waarschuwing: Meer drinken betekend niet meer effect. Het tegenovergestelde is juist waar: Van meer drinken doe je alle voordelen teniet en gaat het in je nadeel werken.

  Maar bovenal moet je gewoon genieten van een goed glas rode wijn, samen met je familie of vrienden. Geniet, maar drink met mate!

  0 comments… add one

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *