• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Mail ons

  info@chiropractiewestland.nl
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws Voeding Een probleem met alcohol?

  Een probleem met alcohol?

  Gezellig een pilsje of een wijntje drinken op een verjaardag of tijdens een avondje uit. Soms blijft het bij een paar drankjes, en soms loopt het wat uit de hand. Je gaat dan behoorlijk aangeschoten naar huis. Maar wat als dat steeds vaker gebeurt? Waar ligt de grens tussen gezellig drinken en een alcoholprobleem?

  Oorzaak van drinken

  De oorzaak van probleemdrinken is erg persoonlijk. Er kunnen allerlei problemen op het levenspad komen, die zorgen voor drinken, en steeds meer drinken. De omstanders kunnen vaak wel aanwijzen waarom iemand drinkt: “Ach, hij heeft ook zo veel problemen!”. Maar in de meeste gevallen worden de échte problemen veroorzaakt door het drinkgedrag.

  Ooit heeft de Jellinek-kliniek een campagne gevoerd met de volgende slogan:

  Drink je omdat je het moeilijk hebt of heb je het moeilijk omdat je drinkt?

  Dit maakt erg duidelijk dat de meeste grote problemen juist door de alcohol ontstaan.

  Bijkomend probleem is vaak dat drinkers in de gevarenzone en echte alcoholisten zelf vaak niet meer in staat zijn om het probleem te herkennen, laat staan er iets aan te doen. Daarom is dit artikel juist erg belangrijk voor de mensen in de directe omgeving. Zijn sommige punten van toepassing op iemand in je directe omgeving, neem dan actie!

  Sociale drinker

  Een belangrijk kenmerk voor een sociale drinker is dat de drinker het gebruik van alcohol volledig onder controle heeft. Het kan zo nu en dan voorkomen dat er meer gedronken wordt dan voorzien, maar de primaire reden voor het gezellig samenzijn is de interactie met andere mensen, en niet de alcohol.

  Gevarenzone

  Er zijn veel symptomen denkbaar die aan kunnen duiden er een probleem gaat ontstaan. Uiteraard is de grens tussen sociaal drinken en zwaar drinken erg dun, en is voor ieder persoon weer anders. Het hangt niet alleen af van het karakter en de achtergrond van de betreffende persoon, maar ook van fysieke eigenschappen zoals gewicht en geslacht.

  Toch zijn er een aantal meetpunten te bedenken. Zijn er een aantal van toepassing op de betreffende persoon, dan moeten er zeker alarmbellen gaan rinkelen:

  • De drinker neemt zich steeds voor om niet meer te drinken, maar doet dat toch.
  • Het sociale leven begint te lijden onder het gedrag van de drinker.
  • De drinker liegt over de hoeveelheid alcohol wat hij/zij drinkt.
  • De drinker weet altijd wel een reden te verzinnen om iets te ‘vieren’ met een drankje.
  • De drinker heeft steeds meer alcohol nodig om hetzelfde ‘effect’ te krijgen.

  Wist je dat ongeveer 10% van de Nederlandse bevolking tussen de 16 en 69 jaar een probleemdrinker is die zich in de gevarenzone bevind? Kijk maar eens om je heen en pas de voorgaande punten eens toe!

  Alcoholist

  Een echte alcoholist heeft geen controle meer over zijn of haar drinkgedrag. Dit geld ook voor de problemen die ontstaan als gevolg van het drinkgedrag. Hierbij moet je onder andere denken aan het verminderen of totaal wegvallen van sociale contacten.

  Andere belangrijke herkenningspunten zijn de ontwenningsverschijnselen. Om deze ontwenningsverschijnselen te voorkomen, moet de drinker steeds meer drinken en verdwijnt in een vicieuze cirkel:

  • Transpireren
  • Misselijkheid en Braken
  • Lichamelijke- en geestelijke onrust
  • Epileptische aanvallen
  • Angstaanvallen
  • De drinker ziet en hoort dingen die er niet zijn
  • Hoge hartslag, zonder enige vorm van inspanning

  Herken je iemand in je omgeving die voldoet aan één of meerdere van deze punten? Ga dan beslist actie ondernemen!

  0 comments… add one

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *