• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws Voeding Eerlijke en gezonde chocoladeletters

  Eerlijke en gezonde chocoladeletters

  De chocoladeletter is een niet meer weg te denken traditie in Nederland. Jaarlijks sleept Sinterklaas bijna 25 miljoen letters naar de winkels. En Sinterklaas doet dit met plezier, want sinds een paar jaar zijn het alléén nog maar eerlijke chocoladeletters, gemaakt van duurzame cacao. Engezonde chocoladeletters? Bestaan die ook? Jazeker, maar lees eerst even verder voordat je naar de winkel rent!

  Eerlijke chocoladeletters

  Vroeger stonden we er nooit bij stil, maar toen de NOVIB eind 2009 een actie startte om ‘foute’ chocoladeletters uit de schappen te weren, sloeg de publieke opinie compleet om en zijn de fabrikanten overstag gegaan. Al in 2009 was 15% van alle letters geheel of gedeeltelijk gemaakt van eerlijke en duurzame cacao. Een jaar jaar later was de verbazing groot toen de 95% gehaald werd. En nu, anno 2012, ligt dat zelfs nog een stukje hoger.

  Adrie Papma, directeur Bedrijfsvoering en Private Sector van Oxfam Novib, zegt in een persbericht het volgende over dit verbazingwekkende resultaat:

  “Een fantastisch resultaat, supermarkten en andere winkels hebben hun verantwoordelijkheid genomen en laten zien dat het anders kan. Hierdoor kunnen duizenden cacaoboeren niet alleen voor zichzelf maar ook voor hun gezinnen een zelfstandig bestaan opbouwen.”

  De Groene Sint vroeg eind 2009, bij monde van Oxfam Novib, aandacht coor de leefomstandigheden van de Afrikaanse cacaoboeren. De meeste chocolade werd toen nog gemaakt van cacao wat onder onverantwoorde omstandigheden geproduceerd werd. De actie was een groot succes want nog datzelfde jaar beloofden de supermarkten, in de vorm van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, dat uiterlijk in 2012 alléén nog maar eerlijke chocoladeletters op de schappen zouden liggen. Enkele maanden later ging de levensmiddelenindustrie nog een stap verder en werd er, onder leiding van oud-minister Verburg van Landbouw, een verdrag ondertekend waarin afgesproken werd dat vanaf 2015 de helft van alle in Nederland gebruikte cacao duurzaam geproduceerd zal zijn. In 2025 moet dat zelfs 100% worden. Hiermee loopt Nederland voorop in de wereld.

  Gezonde chocoladeletters

  Wat kan er gezond zijn aan chocoladeletters? Meer dan je denkt! Het lijkt een beetje te mooi om waar te zijn, maar steeds meer onderzoeken bevestigen het keer op keer dat chocolade gezond is. Dat wil zeggen: chocolade in de pure vorm.

  Natuurlijk zijn er ook nadelen, maar laten we eerst even naar de voordelen kijken:

  • Veel voedingswetenschappers erkennen inmiddels dat pure chocolade, dus met een hoog cacao percentage, goed is voor hart en bloedvaten.
  • Chocolade vermindert de neiging tot vorming van stolsels in het bloed.
  • Dagelijks een beetje (2 blokjes) chocolade zou de hoge bloeddruk iets terug dringen, doordat de bloedvaten zich ontspannen.
  • Chocolade zou de bloedstroom in de hersenen verbeteren en de kans op dementie verkleinen.
  • Chocolade zou goed zijn tegen hoestklachten en helpt diarree voorkomen.
  • Chocolade bevat veel anti-oxidanten. Veel meer dan in bijvoorbeeld bosbessen of groene thee. Dit beschermt lichaamscellen en werkt ontstekingsremmend.

  Maar….voordat je je nu met het hele gezin op de chocoladeletters stort, er zijn natuurlijk ook nadelen:

  • In chocolade zit ook veel suiker, verzadigde vetzuren en onverzadigde vetzuren.
  • Denk om je dagelijkse maximale calorie-inname: Pure chocolade bevat ongeveer 500 calorieën per 100 gram. Dat is al een kwart van wat vrouwen dagelijks mogen innemen.

  Alle hiervoor geschreven punten gelden overigens alleen voor pure chocolade. In melkchocolade en witte chocolade is het cacao-percentage veel en veel lager. De positieve effecten hiervan zijn te verwaarlozen.

  Dus maar snel naar de winkel om een eerlijke en gezonde chocoladeletter te kopen. Maar zoals bij alles is het motto:

  Geniet, maar smul met mate!

   

  0 comments… add one

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *