• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws Voeding Koeien melk voor kalveren, mensenmelk voor mensen

  Koeien melk voor kalveren, mensenmelk voor mensen

  Moedermelk is het allerbelangrijkste dat een moeder haar kind kan geven. Een baby heeft veel minder aan kleertjes, een luxe wieg of zelfs een goede opleiding. Melk is het allerbeste. Als een moeder een kind op de wereld kan zetten, kan ze zeker ook voor moedermelk zorgen. In het tijdperk van geitenmelk en sojamelk blijkt hoe gezond moedermelk is, zeker vergeleken met koemelk.

  Geboren worden geeft een baby veel stress. Het is voor hem of haar geruststellend om zijn moeder goed te leren kennen via haar moedermelk.

  Door borstvoeding komen de darmen van een baby op gang. Ook worden de hersenen ontwikkeld doordat er van alles gebeurt in het hoofd, de nek en de kaken van het kindje. Door deze gebieden goed te ontwikkelen legt het kind de grondvesten voor spraak, lezen, horen en leren. Dit zijn gebieden die niet zodanig ontwikkeld kunnen worden wanneer een kind flesvoeding krijgt.

  De chemische huishouding van mensenmelk bevat vooral voeding. Maar het is meer dan alles melk. Zie moedermelk meer als een levend weefsel, zoals bloed, dat enzymen bevat. Door borstvoeding te geven zet een moeder het proces door dat in haar buik al is begonnen.

  Het vet en de eiwitten in moedermelk geeft het kindje energie en doet hem groeien. Dit geldt ook voor koemelk, maar de groei van een kalfje ziet er uiteraard nogal anders uit dan die van een mens. Bij een mens is het zo dat een baby in ongeveer 180 dagen van gewicht verdubbelt. Een kalfje speelt dit in slechts 47 dagen klaar. Dit zit voor een groot deel in de genen, maar wordt gestimuleerd door de voedingsstoffen in de melk.

  Het is geen toeval dat er steeds meer kinderen met overgewicht zijn sinds flesvoeding een trend is geworden. Het vetgehalte van borstvoeding is perfect uitgebalanceerd en laat zich daardoor makkelijk verteren en gebruiken. Koemelk bevat twee keer zoveel verzadigde vetten als onverzadigde vetten en deze melk wordt gebruikt in flesvoeding.

  Hierdoor loopt een kindje kans om hart- en vaatziektes te krijgen. Bovendien reageren darmen anders op koemelk: het vetgehalte is anders dan dat van moedermelk. De vetten in koemelk vormen in de darmen een onoplosbare emulsie terwijl moedermelk juist vet verteert.

  Maar de belangrijkste bijdrage die moedermelk aan een kindje levert is toch wel weerstand. Ongeveer de helft van de weerstand van een baby komt in de baarmoeder tot stand. De andere helft komt van borstvoeding. Borstvoeding geeft het kindje de middelen om zichzelf te beschermen. In de eerste dagen naar de geboorte is de moedermelk rijk aan proteïne. De weerstand die een kind daarvan krijgt, is gewoonweg niet uit koemelk te halen. Moedermelk beschermt tegen bacteriën en virussen zoals salmoella, polio, griep en E –coli. Ook helpt moedermelk goede bacteriën aanmaken in de darmen. De darmflora van koeien is heel anders dan die van mensen: onze darmflora beschermt ons tegen slechte bacteriën en maakt bovendien vitamines zoals biotine en B-12 aan.

  Een pasgeboren baby kent alleen zijn moeder. Het mentale en emotionele gedeelte van borstvoeding is dan ook cruciaal bij de ontwikkeling van zowel kind als moeder.

  Een kindje heeft speciale behoeftes. Dit geldt voor alle diersoorten. Een mensenbaby voeden met flesvoeding die is gemaakt van de melk van een ander dier is dan ook onlogisch. Dat is hetzelfde als een kalfje voeden met moedermelk.

  0 comments… add one

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *