• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws Voeding Roomboter versus Margarine

  Roomboter versus Margarine

  Het wordt je al tijden voorgehouden: Eet geen roomboter want daar wordt je dik van. Margarine of halvarine is veel beter voor je gezondheid. Maar is dat wel waar? Laten we eens kijken naar het verschil tussen de twee producten. Daarna mag je je eigen conclusie trekken!

  Het aanbod

  Als je in de supermarkt loopt, pak je meestal automatisch het pakje margarine van het schap. Waarom je diè pakt, is waarschijnlijk omdat je die altijd al pakt. Maar kijk eens om je heen en aanschouw het gigantische aanbod in boter, margarine, halvarine, Becel pro-activ, Becel light, Blue Band goede start, Blue Band goed idee en alle andere kreten die door reclamebureaus verzonnen zijn.

  We gaan nu niet dieper in op alle verschillen in deze merken en soorten. Het enige wat we nu gaan bekijken is het verschil tussen roomboter en kunstmatige boter, zoals halvarine en margarine ook wel wordt genoemd.

  Algemene opinie

  De meesten zijn opgevoed met het idee dat het vette van roomboter slecht is voor je gezondheid en dat je er dik van wordt. Ook door zeer slimme marketing-acties en (achteraf) onjuiste conclusies met betrekking tot de gevolgen van roomboter voor hart- en vaatziektes, werd roomboter definitief in het hokje ‘slecht’ gestopt. Massaal ging iedereen margarine eten. Lekker gezond! Echt? Lees eerst maar even verder!

  Margarine

  Aan het einde van de 19de eeuw werd er naarstig naar een vervanger gezocht voor de alsmaar duurder en schaarser wordende roomboter. Het waren twee groothandelaren in het Nederlandse Oss die een samenwerkingsverband aangingen om een nieuw product te introduceren: Margarine. Het bedrijf, de Margarine-Unie geheten, had hier veel succes mee en fuseerde met een Engels bedrijf genaamd Lever Brothers. De nieuwe naam: Unilever!

  Omdat margarine weinig tot niks met natuurlijke grondstoffen te maken heeft, is het van zichzelf smaakloos, om nog maar te zwijgen over de voedingswaarde. Daarom werden er, naar aanleiding van de margarine-wet in 1961, vitamines en voedingsstoffen toegevoegd. Het was nu dus ‘officieel’ dat margarine veel gezonder was dan het dik-makende roomboter.

  Het grootste probleem met de margarine is het feit dat iedereen decennia lang transvetten heeft gegeten. Dit zijn vetten die heel erg slecht zijn, en ook duidelijk aanleiding kunnen zijn voor hart- en vaatziektes.

  Het is waar dat sommige producten de cholesterol verlagen, maar daar zijn hele goede alternatieven voor.

  Ook zou margarine een goede leverancier te zijn voor omega-3 en omega-6 vetzuren. Op zichzelf positief, maar boter is daar niet de enige leverancier van. Nog sterker, door het grote aanbod van deze vetzuren, is menig lichaam in onbalans hierdoor. Je hebt het dus niet nodig vanuit de margarine!

  Wist je overigens dat margarine ooit werd gebruikt voor het voeren en vetmesten van kalkoenen? Toen later bleek dat de margarine de belangrijkste doodsoorzaak was in een sterftepiek, werd een ander doel voor deze kunstboter gezocht en gevonden: De mens!

  Roomboter

  Roomboter is de volledige tegenhanger van Margarine. Gemaakt van natuurlijke producten. Roomboter wordt gemaakt van de afgeschuimde room tijdens de productie van melk. Het is waar dat roomboter meer verzadigde vetzuren bevatten dan margarine, maar dat hoeft niet persé ongezond te zijn.

  Roomboter is een natuurlijk product met een natuurlijke smaak waar je niet dik van wordt. Je wordt alleen dik als je meer koolhydraten eet dan je verbrand door beweging. De overtollige koolhydraten worden in je lichaam omgezet in lichaamsvet, energie voor later gebruik.

  Trek je eigen conclusie

  Na het lezen van deze teksten, laat ik de conclusie aan jezelf. Feit is dat alle gezondheidsclaims op de halvarine en margarine intussen niet meer gelden en dus niet meer als zoete koek kan worden geslikt.

  Ander feit, met betrekking tot roomboter, is dat we beslist niet dik worden hiervan. We worden dik van een overmatige consumptie van koolhydraten in verband met te weinig beweging.

  Aan jou de keus!

  0 comments… add one

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *