• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Mail ons

  info@chiropractiewestland.nl
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws Voeding Uit Welke Vitaminen Bestaat Vitamine B Complex Nu Precies?

  Uit Welke Vitaminen Bestaat Vitamine B Complex Nu Precies?

  De vitaminen die onderdeel uitmaken van het B complex zijn waarschijnlijk de meest onbegrepen vitaminen van allemaal, simpelweg omdat het een aantal verschillende vitaminen betreft die onder één noemer zijn gebracht. Een extra verwarrende factor wordt gevormd door het feit dat de vitaminen in deze groep aangeduid worden met een zowel een letter en een nummer als met een naam.

  Hieronder volgt een lijst van de B vitaminen die behoren tot het vitamine B complex.

  • B1 is hetzelfde als thiamine
  • B2 is hetzelfde als riboflavine
  • B3 is hetzelfde als niacine
  • B5 is hetzelfde als pantotheenzuur
  • B6 is hetzelfde als pyridoxine
  • B7 is hetzelfde als biotine
  • B9 is hetzelfde als foliumzuur
  • B12 is hetzelfde als cobalamine

  Er behoren nog vier extra substanties tot de B complex groep, maar dit zijn echter geen vitaminen. Het betreft: choline, liponzuur, PABA en inositol. Wanneer je Vitamine B complex aanschaft, zitten deze laatste vier er niet bij. Bovendien kunnen er ook één of twee B vitaminen zijn weggelaten. B5 en Bz zijn zo rijkelijk vertegenwoordigd in ons eten dat de meeste mensen hier meer dan genoeg van binnenkrijgen, zelfs als ze er niet zo’n gezond eetpatroon op na houden.

  Er zitten gaten in de nummering van de B vitaminen omdat onze kennis ervan zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld. In eerste instantie spraken we van slechts één vitamine B. Later zagen we in dat deze ene vitamine uit vele componenten bestond. Deze componenten werden vervolgens genummerd met 1, 2, 3, 4, etc… Nog later ontdekten we dat sommige van deze componenten (zoals B4) niet voldeden aan de criteria van een vitamine, en werden eruit gehaald. Dit verklaart waarom de nummers elkaar niet helemaal opvolgen.

  De B vitaminen zijn zonder uitzondering allemaal wateroplosbaar. Overtollige B vitaminen worden niet opgeslagen maar uitgescheiden via de urine. Dit betekent dat alle B vitaminen constant bijgevuld moeten worden via onze voeding.

  B vitaminen vind je in onbewerkte voedingsproducten waaronder granen, vlees en groenten. Over het algemeen geldt dat, hoe meer het voedsel bewerkt is, des te lager het gehalte aan alle B vitaminen zal zijn. Een dagelijkse multivitamine is een uitstekende manier om dagelijks alle B vitaminen binnen te krijgen die je lichaam nodig heeft.

  Een veel voorkomende manier om B Vitaminen te gebruiken is in de vorm van een energiebooster. Veel populaire energiedrankjes waarvan gezegd wordt dat ze je een natuurlijk energieboost geven zonder het gebruik van suiker of cafeïne, bevatten een hoog vitamine B complex gehalte.

  Vitamine B complex bevat teveel componenten om in één artikel alle gunstige effecten op de gezondheid, de tekorten en de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid te bespreken. Kijk uit naar toekomstige artikelen over elk van deze belangrijke voedingsstoffen.

  Mocht je vragen hebben over jouw huidige voedings- en suppletiepatroon, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We zijn er om je te helpen!

  0 comments… add one

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *