• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws Voeding Zware-metalenvergiftiging: symptomen en aanpak

  Zware-metalenvergiftiging: symptomen en aanpak

  De kans op mogelijke vergiftiging door de onbewuste inname van zware metalen is een veelbesproken gezondheidsprobleem. In een aantal omschrijvingen wordt daarbij gesproken over het atoomgewicht of soortelijk gewichten van 4.0 tot 5.0 of hoger, maar meer in het algemeen gaat het om de groep van metalen en halfmetalen die een potentieel risico voor mensen en het milieu met zich meebrengen, zoals lood, mercurium (kwikzilver) en cadmium.

  Een groot probleem bij deze vorm van vergiftiging is dat de symptomen vaak foutief geïnterpreteerd worden, waarbij dan bijvoorbeeld gesteld wordt dat het om onbehandelbare chronische aandoeningen zou gaan. Behandeling blijft dan dus uit, wat tot ernstige klachten en uiteindelijk zelfs tot de dood kan leiden.

  Het is eigenlijk nauwelijks te vermijden dat je zware metalen binnenkrijgt. Vervuild voedsel kan sporen van zware metalen bevatten (vis, met name), en je kunt er mee te maken krijgen op je werk, bij actief en passief (mee)roken en in oude huizen, waar nog loodhoudende verf gebruikt werd. Ook vullingen van tanden en kiezen kunnen zware metalen bevatten (mercurium).

  Vergiftingsverschijnselen doen zich voor bij de aanwezigheid van grotere hoeveelheden zware metalen in het lichaam. Voor een deel verlaten deze stoffen het lichaam via de ontlasting of de urine, maar sommige mensen, zoals patiënten met chronische aandoeningen, scheiden ze niet of onvoldoende uit: de hoeveelheid zware metalen in hun lichaam neemt dus voortdurend toe. De toxiciteit hangt verder bijvoorbeeld af van individuele factoren zoals de geabsorbeerde hoeveelheid, de mate van blootstelling aan de stoffen, de leeftijd van de betrokkene en de manier waarop de metalen het lichaam zijn binnengekomen. Verder is uit onderzoek gebleken dat er aanwijzingen zijn voor een mogelijke genetische aanleg voor een verhoogde gevoeligheid voor zware-metalenvergiftiging.

  Voorbeelden van symptomen die gepaard gaan met een zware-metalenvergiftiging zijn aanhoudende pijnklachten in spieren, pezen en zachte weefsels, een algehele chronische malaise,  ‘brain fog’ (verwarring, vergeetachtigheid, concentratieproblemen), candida en andere chronische infecties, maag- en darmklachten, voedselallergieën, hoofdpijn en migraine, duizeligheid, emotionele klachten zoals depressie en angstaanvallen, en functionele problemen van het zenuwstelsel met gevoelloosheid, tintelingen, verlammingsverschijnselen en elektrische schokken in het lichaam als mogelijke gevolgen. Recent onderzoek heeft bovendien laten zien dat er een mogelijk verband bestaat tussen zware-metalenvergiftiging en hart- en vaatziekten.

  De traditionele ontgiftingsbehandelingen duren vaak heel lang – jaren, in bepaalde gevallen – en veel patiënten hebben last gehad van bijverschijnselen als gevolg van het activeren van de zware metalen voordat ze uitgescheiden worden.  Chelatietherapie is de meeste gebruikelijke behandelingsvorm. Hierbij binden de zware metalen in het lichaam zich met actieve stoffen om daarna via de ontlasting of de urine uitgescheiden te worden. DMSA is een van de medicijnen die bij ontgiftingsbehandelingen ingezet worden, en dan met name wanneer er sprake is van een loodvergiftiging. Het medicijn verbindt zich met het lood in het lichaam en wordt dan via de urine uitgescheiden; Ook calcium EDTA wordt vooral bij loodvergiftiging ingezet, maar ook wel bij vergiftiging door mercurium, arsenicum of goud. Tot slot noemen we DMPS, een krachtig middel dat toegepast wordt bij mercuriumvergiftigingen. DMPS is tien keer sterker dan DMSA.

  Een gezond eetpatroon kan de klachten die bij een zware-metalenvergiftiging kunnen optreden voorkomen of verlichten. ‘Gezond’ betekent in dit geval met name voedsel met een hoog gehalte aan antioxidanten, probiotica (voedingsmiddelen die micro-organismen bevatten waaraan een gezondheidsbevorderende werking wordt toegeschreven, zoals melkzuurbacteriën) en koriander, omdat anekdotische onderzoeken hebben laten zien dat deze stoffen mercurium en andere giftige metalen kunnen mobiliseren. Dit maakt het voor chelatische middelen makkelijker maakt om deze stoffen uit het lichaam te helpen verdrijven. Daarnaast is het goed om diepzeevis en schaaldieren uit je dieet te schrappen, omdat ze een hoog gehalte aan mercurium kunnen bevatten. Verder kan lichaamsbeweging effectief zijn in het terugbrengen van de hoeveelheid giftige stoffen in het lichaam: transpireren is een heel natuurlijke manier om te ontgiften.

  0 comments… add one

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Volgende artikel:

  Vorige artikel: