• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Mail ons

  info@chiropractiewestland.nl
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws Zwangerschap Bekken- en rugpijn tijdens de zwangerschap

  Bekken- en rugpijn tijdens de zwangerschap

  Er veranderd ontzetten veel met je lichaam vanaf dag één van de zwangerschap. Maar met name de laatste 3 a 4 maanden kunnen zorgen voor enige last van de onderrug. Erg vervelend maar meestal niet echt te voorkomen. Wel kun je de pijn verlichten. Lees even verder voor een paar tips!

  Een algemene tip, voordat je aan zwangerschap begint: Zorg dat je lichaam in goede conditie is. Zodra je begint te discussiëren met je partner over gezinsuitbreiding, werk dan beide (ja,ja..ook de partner!) aan de algemene conditie om eventuele klappen en tegenslagen tijdens de zwangerschap beter op te kunnen vangen.

  Let op je houding

  Als je in verwachting bent, veranderd je houding. Dit is ook geen wonder, want je lichaam veranderd en het zwaartepunt van je lichaam verplaatst zich. Je bent geneigd om met een holle rug te gaan lopen en je schouders naar achteren te trekken. Dit is een natuurlijke reactie, maar op deze manier zet je je rugspieren erg onder druk, met als gevolg een zeurende rugpijn of erger. Het is van groot belang dat je hier goed op let en eventueel je houding corrigeert zodat je ruggengraat weer een rechte lijn gaat vormen..

  Het verslappen van je banden en spieren

  Een andere belangrijke oorzaak voor deze vervelende pijnen tijdens de zwangerschap is het feit dat je spieren en banden rondom je bekken zich gaan verslappen onder invloed van hormonen. Dit is een natuurlijk proces en van belang om op deze manier de baby de ruimte te geven tijdens de bevalling. Nadeel hiervan is dat je een stuk stabiliteit kwijtraakt waardoor je last van je onderrug kan krijgen. Blijf steeds op je houding letten om de pijn en de problemen zo veel mogelijk te beperken.

  Bekkeninstabiliteit

  Mocht je toch meer last krijgen naar aanleiding van het verslappen van de spieren en banden rondom je bekken, dan is er sprake van bekkeninstabiliteit.

  De symptomen hiervoor kunnen de volgende zijn:

  • De pijn kan uitstralen naar één of naar beide billen en de bovenbenen
  • Pijn tussen je heiligbeen en de darmbeenderen
  • Pijn in de schaamstreek en in de lies
  • Je vindt liggen prettiger dan zitten
  • Heel typisch zijn de wisselende klachtenpatronen. Wat nu gewoon is kan morgen problemen opleveren, en andersom

  Kan ik bekkeninstabiliteit voorkomen?

  Nee, het verslappen van de betreffende spieren en banden is een onderdeel van de zwangerschap en kan je dus niet voorkomen. De één heeft er gewoon meer last van dan de ander. Wel kun je hulpmiddelen inzetten zoals een ondersteunende bekkenband. Voor extreme klachten kun je lopen met een wandelstok of krukken. Ook kan er geadviseerd worden om rust te nemen en de rest van je zwangerschap liggend voort te zetten.

  Het belangrijkste advies wat gegeven kan worden is om naar je lichaam te luisteren. En als je er niet gerust op bent, neem dan contact op met je gynaecoloog.

  De pijn verlichten

  De rugklachten zijn natuurlijk erg vervelend, maar in de meeste gevallen niet veel aan te doen. Wel zijn er manieren om de pijn wat te verlichten:

  • Beperk ‘vreemde’ bewegingen zoals traplopen en bukken. Met name deze laatste is een prima ‘smoes’ om voor dat soort dingen manlief er even bij te roepen!
  • Ga regelmatig zwemmen. Dit is ontspannend en heel goed voor je rugspieren
  • De zwangerschap is een aanslag op het uithoudingsvermogen van je lichaam. Luister naar je lichaam en neem regelmatig rust.
  • Laat de schoenen met hoge hakken maar mooi in de kast liggen, dit is echt uit den boze tijdens een zwangerschap. Stevige schoenen met een lage hak zijn de beste.
  • Je kunt het beste gaan slapen op je zij, met een kussen tussen je knieën en enkels. Als je liever op je rug slaapt, stop dan een kussen onder je knieën.

  Je Chiropractor kan helpen!

  Als je last hebt van rugpijn en/of bekkeninstabiliteit, kun je een afspraak maken met de chiropractor voor één of meerdere behandeling of voor advies. Nog beter is om een preventieve afspraak te maken aan het begin van de zwangerschap.

  3 comments… add one

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *