• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws Zwangerschap Bekkeninstabilitiet

  Chiropractie & Bekkeninstabiliteit

  Een veel voorkomend probleem tijdens en na de zwangerschap is pijn rond je bekken. Deze pijn wordt veroorzaakt door een instabiel bekken. Hoe ontstaat dit precies? Is het te behandelen? Kun je het voorkomen? Lees maar even verder!

  Het ontstaan van bekkeninstabiliteit

  Tijdens je zwangerschap veranderd je lichaam. Deze verandering is tweeledig. Allereerst natuurlijk om je baby de ruimte te geven die het nodig heeft om te groeien, en ten tweede om je lichaam voor te bereiden op de aanstaande bevalling. In dit proces worden de banden die het bekken normaal stevigheid geven, losser en weker. Dit is noodzakelijk om de bevalling technisch mogelijk te maken.

  Door de lossere banden gaan de botten ten opzichte van elkaar verschuiven en belanden soms in een vreemde positie. Normale bewegingen worden plotseling pijnlijk en daardoor moeilijk om te doen.

  De pijn is vaak scherp en soms zeurend of branderig. Je voelt de pijn rondom je bekken. Dus in je onderrug, de buik, het stuitje, schaambeen, in de liezen en/of aan de zijkant of achterkant van je benen.

  Verminderen of voorkomen

  Je kunt bekkeninstabiliteit voorkomen of verminderen door jezelf een aantal gewoontes en houdingen aan te leren, zodat je lichaam beter in balans is:

  • Staan: Verdeel je gewicht zo veel mogelijk gelijkmatig over je benen. Hou je knieën ietsje gebogen en, voor je gevoel, een beetje naar buiten gedraaid.
  • Zitten: Als je zit, houd dan nooit je knieën tegenelkaar. Probeer ook alle mogelijke stoelen uit: hoog, laag, kruk, tuinstoel. Het maakt niet uit, zolang je het zelf prettig vindt.
  • Balans: De pijn is een manier van je lichaam om je te vertellen dat het bekken uit balans is. Het is dan belangrijk om je bewegelijkheid terug te krijgen, waarna de pijn ook weer gaat verdwijnen.
  • Slapen: In een zijligging, met een kussentje tussen je knieën, is een plezierige houding om te slapen.
  • Seksualiteit: Probeer bij seksuele gemeenschap een houding te vinden waarbij je je benen niet te veel hoeft te spreiden. Gemeenschap in zijligging is over het algemeen een plezierige en pijnloze houding
  • En vooral: luister naar je lichaam!

   Chiropractie tijdens de zwangerschap

  In alle fasen van de zwangerschap kun je behandeld worden door een chiropractor, zelfs tot en met de uitgerekende datum. Uiteraard wordt de behandeling wel afgestemd aan de fase van de zwangerschap. Over het algemeen wordt de functie van de wervelkolom gecontroleerd en eventueel gecorrigeerd. Dit zelfde geldt ook voor het bekken. Bij bekkeninstabiliteit zijn stabiliserende correcties en oefeningen heel erg belangrijk. Daarnaast is een correcte spierbalans erg belangrijk. Er kan, ter ondersteuning, een bekkenband meegegeven worden.

  Voor bekkeninstabiliteit kun je dus terecht bij Chiropractie Westland, maar ook voor een algemene behandeling ter voorbereiding op de zwangerschap en de latere behandeling. Op deze manier ben je in optimale conditie en herstel je veel sneller na de bevalling.

  Maak een vrijblijvende afspraak en laat je over alle mogelijkheden kundig informeren!

  Wij krijgen heel regelmatig vragen in onze praktijk over zwangerschap in het algemeen, en speciaal over bekkeninstabiliteit. Een nagenoeg onvermijdelijk gevolg van de zwangerschap. Maar je kunt heel veel doen om het allemaal wat draaglijker te maken. Lees snel even verder!

  Wat is bekkeninstabiliteit?

  Tijdens, en ook na, je zwangerschap kun je last hebben van bekkeninstabiliteit. Dit is het gevolg van het feit dat je spieren en gewrichtsbanden soepeler worden om aan het einde van de zwangerschap de geboorte mogelijk te maken. De verweking van de banden hoeft niet direct een instabiel bekken ten gevolg vte hebben. Maar als je bekken deze vreemde stand aanneemt, zijn de beide bekkendelen enigszins van elkaar verschoven. Pas dan spreken we van een bekkeninstabiliteit.

  De symptomen van bekkeninstabiliteit

  Het kan voorkomen dat je, tijdens de zwangerschap, last krijgt van je bekken en de instabiliteit hiervan. Je hebt last van continue zeurende pijn in je onderrug, je stuitje, aan de achterkant of de zijkant van je benen, je liezen, je schaambeen en in je buik. De pijn zal waarschijnlijk uitstralen naar de rest van je benen, je rug en in extreme gevallen zelfs naar je nek. De pijn is erg afwisselend, waardoor je erg onzeker wordt over jezelf. “Zit ik me dit te verbeelden?”

  Het voorkomen van bekkeninstabiliteit

  Er zijn manieren om een instabiel bekken te voorkomen, of in ieder geval draaglijker te maken. De basis hiervan is, dat je moet zorgen dat je lichaam continue in balans is. Je kunt dit bereiken door de volgende tips ter harte te nemen:

  • Tijdens het staan: Sta met je beide voeten stevig op de grond en verdeel je gewicht over beide benen. Sta met je knieën een klein beetje gebogen en draai deze een klein beetje naar buiten. Onnodig te zeggen dat hoge hakken beslist niet meewerken. Gewone platte instappers zijn het meest effectief en ook nog eens gemakkelijker omdat je nooit hoeft te veteren.
  • Tijdens het zitten: Ga altijd op een rechte stoel zitten, en nooit met je knieën tegen elkaar aan. Zit recht en verdeel je gewicht.
  • Tijdens het liggen: Ga op je zij liggen, met een kussen tussen je knieën en eventueel tussen je beide voeten.

  Daarnaast is de belangrijkste tip die ik je kan geven: Luister heel goed naar je lichaam, en twijfel nooit over wat je voelt. Als je pijn hebt, dan heb je pijn. Er is niemand die iets anders kan beweren. Het is jouw lichaam en jouw gevoel!

  Bekkeninstabiliteit en Chiropractie

  Door middel van Chiropractie kun je bekkeninstabiliteit voorkomen, of in ieder geval draaglijk maken. Door middel van stabiliserende Chiropractische correcties en oefeningen wordt het bekken weer gestabiliseerd. Daarnaast wordt de behandeling geconcentreerd op het creëren van de juiste spierbalans rondom het bekken. Als extra ondersteuning kan er ook gebruik gemaakt worden van een bekkenband.

  In het algemeen is het heel verstandig om een afspraak te maken met Chiropractie Westland, ook al heb je niet direct klachten! Juist de preventieve werking van een behandeling kan erger voorkomen in het eindstadium van de zwangerschap. Op deze manier helpen wij je om jezelf, en dus je ongeboren kind, zo gezond mogelijk te houden. Iedereen zal dan fit aan de start staan als de bevalling begint!

  Als je zwanger bent, maak dan direct een afspraak voor een preventieve behandeling. Op deze manier bespaar je jezelf niet alleen heel veel ergernis, maar vooral ook pijn!

  0 comments… add one

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Volgende artikel:

  Vorige artikel: