• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws Zwangerschap Onvruchtbaarheid & Chiropractie

  Onvruchtbaarheid & Chiropractie

  Vandaag wil ik een fantastisch verhaal over Chiropractie en onvruchtbaarheid met jullie delen dat gebracht werd door een plaatselijk nieuwsstation in Omaha Nebraska. Het gaat over een vrouw die zwanger werd na 3 maanden lang chiropractische behandelingen te hebben ondergaan, terwijl andere vruchtbaarheidsbehandelingen haar niets hadden opgeleverd. Dit verhaal geeft hoop aan stellen die heel graag een kindje willen krijgen.

  Het gaat echter om slechts één vrouw en één situatie en als je dit programma had gezien op televisie, dan zou je het met gemak kunnen afdoen als een toevalstreffer. De hamvraag is … hoeveel andere onvruchtbare vrouwen hadden al baat bij chiropractie en hoe waarschijnlijk is het dat het mij zal helpen?

  De arts van het verhaal legt uit hoe manipulatie van de wervelkolom kan helpen in geval van onvruchtbaarheid. Zijn verklaring luidt dat de correcties ervoor zorgen dat de zenuwen die de signalen naar de eierstokken en andere voortplantingsorganen zenden, dit in ieder geval op de juiste manier doen. Één van de belangrijkste uitgangspunten van de chiropractie is dat een gezonde werking van de zenuwen, waaronder natuurlijk goede hormonale functies en een gezonde ovulatie en menstruatie,  essentieel is voor een goede gezondheid.

  Maar nogmaals, dit wordt nu gezegd door één enkele arts. Wordt de bewering dat chiropractie de vruchtbaarheid bevordert bij vrouwen die moeite hebben om zwanger te worden gestaafd met solide bewijs?

  Het antwoord is ja!

  Aan het eind van het nieuwsbericht wordt er verwezen naar een onderzoek (Behrendt, 2003) waarbij 14 van 15 vrouwen met een geschiedenis van onvruchtbaarheid zwanger werden na chiropractische behandelingen. De verhalen van de vrouwen verschillen allemaal van elkaar en zijn stuk voor stuk heel persoonlijk.

  Een 32 jarige vrouw had al 12 jaar geen menstruele cyclus doorlopen. Medische vruchtbaarheidsbehandelingen hadden haar niets opgeleverd. Na 4 maanden van chiropractische behandelingen kwam haar menstruele cyclus op gang en na nog eens twee maanden was ze zwanger – zonder medische hulp.

  Een ander fantastisch verhaal afkomstig uit het onderzoek is die van een 26 jarige vrouw met ernstige scoliose. Ze had meerdere medische vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan, zonder resultaat. Ze werd zwanger tijdens de 7 maanden waarin ze chiropractische behandelingen onderging- weer zonder medische hulp.

  In de nabeschouwing van het onderzoek is het commentaar van Dr. Behrendt dat “hoewel niet onweerlegbaar, zouden de resultaten van dit onderzoek aanleiding moeten geven tot het overwegen van de structuur als een rol bij onvruchtbaarheid en het besef moeten vergroten van de rol van het centrale en perifere zenuwstelsel.” Wij zijn het hier helemaal mee eens.

  Ben je een vrouw, weet je dan precies waar in je wervelkolom de zenuwen lopen die jouw voortplantingsorganen stimuleren? Waarschijnlijk niet. En, net als de meeste vrouwen heb je waarschijnlijk niet of nooit over vruchtbaarheidsproblemen nagedacht in relatie tot de signalen van de zenuwen.

  Gelukkig begint deze manier van denken steeds meer voet aan de grond te krijgen. Ik was blij verrast met de ontdekking dat de ‘American Pregnancy Association’ website vruchtbaarheidsproblemen in verband brengt met de werking van het zenuwstelsel en verwijst naar de heilzame werking van chiropractie. De American Pregnancy Association website vermeldt dat “vruchtbaarheidsproblemen te maken kunnen hebben met een niet goed werkend zenuwstelsel, slechte voeding, teveel stress en slechte leefgewoontes.”  Verder wordt er gezegd dat “chiropractische zorg in combinatie met de traditionele zorg de kans op succes van medische procedures als IVF enorm kan doen toenemen.”

  Wanneer je de prijs en de mogelijke bijwerkingen van IVF in beschouwing hebt genomen, is het logisch dat je besluit om eerst voor chiropractie te kiezen. Je keuze wordt gestaafd door solide bewijs.

  Indien je iemand kent die moeite heeft om zwanger te worden en die nog nooit bij een chiropractor is geweest, deel dit artikel dan met haar. Mocht je zelf te maken hebben met vruchtbaarheidsproblemen, bel ons dan zodat we jouw vragen over chiropractie en vruchtbaarheid kunnen beantwoorden.

  0 comments… add one

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *