De zomer staat weer voor de deur, en dat is voor veel mensen de reden om de barbecue weer uit de berging te halen. De barbecuepakketten liggen alweer in de schappen van de supermarkten en vinden gretig aftrek. Voor de barbecue zijn braadworsten, hamburgers, speklappen, steaks en kippenpootjes het meest populair. Lees eerst even verder, en ga dan pas je boodschappenlijstje maken.

Rood vlees

Om meteen maar met de deur in huis te vallen, Uit recent onderzoek is gebleken dat het eten van veel rood vlees, of bewerkt vlees, een negatieve invloed kan hebben op de ontwikkeling van dikke-darm kanker. Bewerkt vlees is vlees wat gerookt, gezouten of op een andere manier geconserveerd is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan salami, ham en knakworst. De exacte relatie is nog niet helemaal bekend, maar het onderzoek gaat verder. Ongetwijfeld gaan we hier nog meer van horen.

Hoe het ook is, er is in ieder geval een duidelijk verband tussen het eten van rood vlees en de ontwikkeling van darmkanker. Het is de stof ‘heem’ die de kleur geeft aan het rode vlees. Heem is een ijzerrijke stof die de want van de dikke darm kan beschadigen. Ook wordt de productie van N-nitrose gestimuleerd, wat de DNA in de lichaamscellen kunnen beschadigen. De consumptie van rood vlees wordt dus door de wetenschap afgeraden.

Wat is rood vlees? Onder rood vlees wordt bijvoorbeeld rundvlees, varkensvlees en lamsvlees verstaan. Kippenvlees en Kalkoen, onder de noemer gevogelte, valt niet onder het rode vlees.

Alternatieven

Na het lezen van de vorige paragraaf, ben je misschien in staat om de barbecue direct weer op te bergen, maar dat hoeft beslist niet. Er zijn genoeg alternatieven voorhanden ter vervanging van bewerkt vlees. Denk hierbij bijvoorbeeld groentespiesjes die je heel eenvoudig zelf kunt maken. Alle groenten zijn feitelijk geschikt voor de barbecue, waarbij je een scala van kleuren op de barbecue creëert, allemaal stuk voor stuk boordevol mineralen en vitamines.

Probeer bijvoorbeeld een groentespies met champignons, courgette, ui, cherrytomaatjes en gele paprika. Ook zijn te grillen maiskolven erg populair.

Heb je wel eens fruit op de barbecue geprobeerd? Vooral stevige soorten fruit, zoals appel en ananas, kun je prima grillen en opdienen als toetje.

Je hoeft het rode vlees natuurlijk niet helemaal te vermijden, zolang je het maar beperkt tot kleine porties. Door de wetenschap wordt afgeraden om méér dan 5 ons rood vlees per week te eten. Maak de porties dus veel kleiner door een spies te maken met afwisselend stukjes groente zoals paprika, champignons of uien, met hier en daar een stukje rood vlees ertussen.

En als je dan toch uit alle macht een rood stuk vlees wilt, kies dan voor een mager stuk vlees of gevogelte.

Je kunt natuurlijk ook vis op de barbecue leggen, in plaats van rood vlees. Zalmfilet in aluminiumfolie of gemarineerde garnalenspiesjes? Mmm…lekker!