Chiropractie en Zwangerschap

Chiropractie en Zwangerschap

De wens van veel stellen, getrouwd of niet: Een gezin stichten met één of meerdere kinderen. Deels een bewuste beslissing, en deels een gift. Een gift van de natuur die het mogelijk maakt om nageslacht voort te brengen, als resultaat van de liefde binnen een relatie. Zwanger zijn verandert niet alleen heel veel in het lichaam van de vrouw, maar ook heel veel binnen de relatie waar ieder zijn of haar rol in speelt.

 

Zonder tekort te doen aan de veranderingen binnen de relatie, en de rol van de man tijdens de zwangerschap, gaan we ons in dit artikel concentreren op het lichaam van de vrouw, de voorbereiding voor de zwangerschap, de gezondheid tijdens de zwangerschap en de nazorg. Alles ten dienste van de best mogelijke start voor de nieuwe wereldburger in een onlosmakelijke combinatie met de gezondheid van de vrouw.

Wat gebeurt er in je lichaam?

Al vanaf het allereerste moment van de eerste symptomen van zwangerschap, gaat je lichaam zich veranderen. Dit is een noodzakelijk proces om je lichaam zo goed mogelijk voor te bereiden op iedere fase van de zwangerschap: Vanaf het moment dat het bevruchte eitje zich in gaat nestelen in de baarmoederwand, tot en met het moment van de bevalling. Om dit allemaal mogelijk te maken worden er hele complexe processen in het lichaam gestart, allemaal onder invloed van hormonen. Deze hormonen initiëren de processen, in de verschillende stadia van de zwangerschap, maar zorgen ook voor overlast in de vorm van zwangerschapskwaaltjes. Deze hormonen zijn beslist niet nieuw voor je lichaam.

Ze zitten ook in je lichaam als je niet zwanger bent, maar tijdens de verschillende stadia van de zwangerschap zullen sommige hormonen plotseling in grotere hoeveelheden worden geproduceerd. Laten we de belangrijkste hormonen even onder de loep nemen:

Het hormoon HCG

Tijdens de eerste 16 weken van je zwangerschap is het hormoon HCG die de meeste veranderingen in je lichaam in gang zet. Al vanaf drie of vier dagen voordat je ongesteld zou moeten worden, begint je lichaam dit hormoon aan te maken. Aangezien dit hormoon zich ook in je urine bevindt, zijn de meeste zwangerschapstesten gebaseerd op de aanwezigheid van dit hormoon. Dit wil overigens niet zeggen dat je dan ook werkelijk zwanger bent, want bij een zeer vroege miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zit er ook HCG in je urine.

Een afspraak met de huisarts kan je zekerheid geven hierover. In deze periode van 4 maanden zorgt dit hormoon HCG er voor dat je prille zwangerschap beschermt wordt, en dat de embryo zich zo optimaal mogelijk kan ontwikkelen. Maar dit hormoon heeft ook vervelende bijwerkingen, zoals
moeheid en misselijkheid. Dit manifesteert zich vooral in de eerste 4 weken.

Het hormoon Progesteron

Na ongeveer 16 weken ben je minder moe, en de golven van misselijkheid zijn ook over. Je lichaam maakt minder HCG aan, maar daarvoor in de
plaats komt Progesteron. Dit hormoon is het belangrijkste voor het hele proces, en is een duidelijke beschermende kracht voor de zwangerschap,

onder andere door de in gang gezette verslapping van de spieren waardoor je baarmoeder zich niet gaat samentrekken. Een groot nadeel van deze, onvermijdelijke, verslapping van de spieren, zijn de vele mogelijke zwangerschapskwaaltjes. In dit stadium, en onder invloed van Progesteron, moet je denken aan bloedend tandvlees, aambeien, lastige stoelgang, vocht vasthouden en bekkeninstabiliteit.

Het hormoon Oestrogeen

We spreken altijd van hét hormoon Oestrogeen, maar in feite is het een verzamelnaam van verschillende hormonen, die aangeduid moeten worden als Oestrogenen. Tegen het einde van de zwangerschap gaan de Oestrogenen steeds meer de overhand nemen. De groei van de baarmoeder en de melkklieren in je borsten worden gestimuleerd, en je baarmoeder gaat zich steeds meer en meer samentrekken. Dit laatste is een teken dat de bevalling nabij is.

Mogelijke zwangerschapskwaaltjes

ijdens de zwangerschap kunnen, al of niet onder invloed van de eerder beschreven hormonen, allerlei vervelende kwaaltjes ontstaan. Erg vervelend allemaal, maar in sommige gevallen onvermijdelijk. Hieronder een aantal zwangerschapsklachten, en wat je eventueel hiertegen kunt doen om dit zo draaglijk mogelijk te houden.

Misselijkheid, moe en gebrek aan energie

Door het eerder genoemde hormoon HCG, kun je in de eerste 16 weken van de zwangerschap misselijk worden. Dit kan zich alleen in de ochtend manifesteren, maar ook de hele dag door. In extreme gevallen ben je de eerste 4 maanden zo ziek dat je je bed niet meer uit kan komen. Met name de ochtendmisselijkheid is vaak het gevolg van een lege maag.

Zorg er dus voor dat je na het opstaan zo snel mogelijk iets lichts eet. Tijdens de dag is het belangrijk om steeds kleine porties te eten. Beter 8 x iets lichts, dan 2 grote maaltijden per dag. De misselijkheid, en het onvermijdelijke overgeven, is erg vervelend, maar heeft geen gevolgen voor de baby. Let er wel op dat je niet uitdroogt!

Lage rugpijn met gevolgen…

Tijdens een zwangerschap vinden er allerlei grote en kleine veranderingen plaats in het lichaam. De meest in het oog lopend is natuurlijk de buik: De baby groeit en de baarmoeder vergroot zich, waardoor het centrale evenwicht van je lichaam zich verplaatst. Hierdoor komt er meer druk op het bekken en de lage rug, met lage rugpijn als mogelijk gevolg. Om dit te compenseren gaan veel zwangere vrouwen een beetje voorover lopen, waardoor weer problemen in de nek kunnen ontstaan. Door deze nekproblemen kunnen weer hoofdpijn, misselijkheid en slapeloosheid optreden.

Dit is een duidelijk voorbeeld van diverse klachten die allemaal voortkomen uit één specifiek probleem. Als je tijdens je zwangerschap een afspraak maakt bij ons, gaan wij je van deze klachten afhelpen of preventief behandelen. Op deze manier geef je jezelf én het ongeboren kind een gezonde start!

Tijdens een eerste afspraak stellen wij de diagnose door veel vragen te stellen en een algemeen lichamelijk onderzoek uit te voeren. Op deze manier kunnen wij eventuele andere lichamelijke klachten lokaliseren en eventueel in verband brengen met elkaar. De behandeling op zich zal zich concentreren op de ruggenwervels door middel van drukpunt technieken. Door de toepassing hiervan kunnen wij eventuele blokkades in je zenuwstelsel op een effectieve manier verhelpen.

Bekkeninstabiliteit

ekkeninstabiliteit, een veel voorkomende kwaal tijdens de zwangerschap, is het directe gevolg van de verweking van de banden, en de verslapping van de spieren rondom je bekken. Dit is een logische stap, want zonder dit is een bevalling via de natuurlijke weg niet mogelijk. De verweking van de banden en de verslapping van de spieren, zorgen er voor dat het geboortekanaal voldoende ruimte kan bieden tijdens de bevalling.

Instabiliteit van het bekken wordt ook wel symfysiolyse genoemd. Dit kan voorkomen tijdens de zwangerschap, maar ook na de zwangerschap. De oorzaak hiervan ligt in het feit dat door de hormoonwisselingen de gewrichtsbanden in het lichaam verweken en daardoor in principe verzwakken, waardoor het bekken de last van het lichaamsgewicht niet meer kan dragen. Dit kan pijn geven bij het zitten, staan en lopen. In een later stadium zal liggen ook niet meer comfortabel zijn.

De pijn die je dan voelt, kan een zeurende pijn zijn, of een aanhoudend beurs gevoel, in je kruis, rond je heupen en laag in je rug, met name in de buurt van je stuitje. Met name de lage rugpijn die hierdoor ontstaat kan tijdens de bevalling erger worden als gevolg van de extra last die je mee moet dragen. Dit laatste is vaak het gevolg van een verkeerde houding. Win advies in bij een bewegingsdeskundige, zoals een Chiropractor.

Een tijdige behandeling door een Chiropractor kan er voor zorgen dat je hier veel minder last van hebt. Je lichaam wordt door de Chiropractor voorbereid en zal in optimale conditie aan de zwangerschap beginnen. Ook kan het dragen van een ondersteunende bekkenband soelaas bieden.

De behandeling van een instabiel bekken is beslist niet hetzelfde als een behandeling van een fixatie of een blokkade in het bekken. Door middel van stabiliserende chiropractische correcties en oefeningen wordt het bekken weer gestabiliseerd. Daarnaast wordt de behandeling geconcentreerd op het creëren van de juiste spierbalans rondom het bekken. Als extra ondersteuning kan er ook gebruik gemaakt worden van een bekkenband.

Vaker plassen

Je baarmoeder groeit, en er is dus minder plaats voor je blaas. Je blaas staat steeds onder druk, met als directe gevolg dat je vaker naar de WC moet. Dit klinkt logisch, maar er is meer aan de hand. Door de verslapping van je spieren, wordt ook de afsluitspier van je blaas zwakker. Dit kan als gevolg hebben dat je niezen, lachen of tillen, ongewild een beetje urine verliest.

Je kunt dit ongemak veel kleiner maken door al voor de zwangerschap de bekkenbodemspieren te trainen. Dit is niet alleen goed voor dit specifieke probleem, maar ook om de problemen van bekkeninstabiliteit te beperken. Je kunt je bekkenbodemspieren overal en altijd trainen: Span je bekkenbodemspieren heel sterk aan, en hou dit minimaal 10 seconden vol. Doe dit daarna nog 5 x heel snel gedurende een paar seconden. Herhaal deze oefening 10 x per set. Drie sets per dag geeft al hele goede resultaten!

Moeizame stoelgang

Een moeizame stoelgang, of obstipatie, is het directe gevolg van het hormoon Progesteron die een verslappende werking heeft op je spieren. Hierdoor gaan de darmen langzamer werken en je ontlasting zal langer in je darmen blijven zitten. En hoe langer de ontlasting in de darmen blijft zitten, hoe meer vocht hieraan onttrokken zal worden. De stoelgang wordt dan steeds moeilijker. Je  kunt dit soort ongemakken voorkomen door veel te drinken, veel vezels te eten (roggebrood, zilvervliesrijst, zemelen, fruit, groente, volkorenbrood), let op je voeding, regelmatig te bewegen en als je aandrang hebt, meteen naar het toilet te gaan. Hou nooit je ontlasting op!

Bloedend tandvlees en gebitsproblemen

Het is alweer het hormoon Progesteron die de oorzaak hiervan is. Dit hormoon zorgt ervoor dat je tandvlees een beetje op gaat zwellen. Hierdoor kunnen er gemakkelijker bloedingen ontstaan. Door deze bloedingen hebben bacteriën meer kans om zich te nestelen in je mond, met alle gevolgen van dien. Poets dus meerdere keren per dag je tanden met een zachte tandenborstel en fluoride- tandpasta. Ook het zuur wat in je mond achterblijft na het overgeven kan het gebit aantasten. Neutraliseer eerst je mond met wat water of een suikervrije kauwgum. Pas na een half uur kun je je tanden gaan poetsen. Daarna is de zuuraanval op je tanden volledig geneutraliseerd.

Vasthouden van vocht

Het vasthouden van vocht is misschien wel één van de meest vervelende problemen tijdens de zwangerschap, met name voor diegene die voorheen zo trots waren op hun slanke armen en welgevormde benen. Ook je gezicht zwelt op, waaraan veel mensen kunnen zien dat je inderdaad zwanger bent. Het vasthouden van vocht is onvermijdelijk, en nodig voor de verslapping en de rek van alle lichaamsweefsels.

De hoeveelheid kan variëren van 2-3 liter vocht, met name tijdens het einde van de zwangerschap. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar drink veel water. Dit helpt je lichaam om het overtollige vocht beter af te voeren. Drink geen vocht afdrijvende dranken zoals koffie, thee en alcohol. Ook homeopathische vocht afdrijvende middelen gebruiken is een slecht idee. Deze hebben een negatief effect op de werking van de placenta. Zout is helemaal uit den boze: Aangezien het zout vocht heel sterk vasthoud, zal je bijna letterlijk opzwellen als gevolg hiervan. En als laatste tip: Spoel, na het douchen, je armen en benen af met koud water. Hierdoor wordt de bloedsomloop gestimuleerd.

Hoofdpijn

Ook hoofdpijn is één van die onvermijdelijke ongemakken. Je kunt dit wel zo veel mogelijk vermijden door per dag minimaal 2 liter water te drinken, geen maaltijden over te slaan, gezond te eten, geen zoete tussendoortjes te eten, voldoende slaap en (lichte) lichaamsbeweging. Zolang het lichamelijk lukt, kun je gewoon sporten. Maar als dit een probleem wordt, kun je ook denken aan tuinieren, wandelen of eventueel fietsen.

Al tijdens de zwangerschap is het verstandig om een afspraak te maken met ons. Chiropractische zorg kan u en uw kind helpen bij een gezonde zwangerschap en een voorspoedige bevalling. Chiropractie is een veilige en aangename manier van behandelen en uw hele lichaam vaart er wel bij!

Wat is Chiropractie?

Chiropractie is als holistische geneeswijze ontstaan in 1895, met als doel om een betere gezondheid te creëren door het optimaliseren van het zenuwstelsel. Dit klinkt vrij eenvoudig, maar in werkelijkheid is het een hele complexe materie waarbij het uitgangspunt is dat het lichaam zelf-genezend is en dit genezingsproces wordt geleid door het zenuwstelsel.

Dus wanneer er blokkades ontstaan in de ruggenwervels, zal dit de functie van het zenuwstelsel dusdanig verstoren, dat ook het genezingsproces niet goed zal functioneren. Met andere woorden:

  • Een optimale beweging van de wervelkolom zorgt voor het optimaal functioneren van het zenuwstelsel, en daarmee het hele lichaam.

Bij de allereerste afspraak met de Chiropractor zal deze veel vragen stellen over je zwangerschap, het verloop van de zwangerschap, en natuurlijk over je algemene gezondheid. Het is namelijk heel goed denkbaar dat zwangerschapskwaaltjes ook een verband hebben met andere, reeds bestaande, lichamelijke klachten. Dit gesprek wordt gevolgd door een lichamelijk onderzoek, waarbij de Chiropractor gebruik maakt van verschillende methoden om de oorsprong van de pijn te vinden. Ook wordt gekeken naar de beweeglijkheid en de soepelheid van alle gewrichten die mogelijk met de pijn te maken kunnen hebben.

Tijdens de daadwerkelijke behandeling worden verschillende passende druktechnieken toegepast op de wervelkolom om storingen en blokkades op te heffen en de soepelheid en beweeglijkheid te bevorderen. Over het algemeen is dit niet pijnlijk. Mocht het wél even pijn gaan doen, dan zal de Chiropractor dit vooraf laten weten. Over het algemeen is er al verbetering na een eerste behandeling. Na de complete behandeling zal het effect ook op langere duur
merkbaar zijn.

De pijn zal afnemen, maar de bewegingsvrijheid zal juist beter worden. Om het maximale effect te krijgen, en te behouden, is het raadzaam om regelmatig terug te komen voor controle, zodat de klachten niet terugkomen. Ook kan het zijn dat de behandeling samengaat met adviezen over beweging en (werk)houding. Ook kunnen thuisoefeningen, een buikband of adviezen op het gebied van voeding deel uitmaken van de behandeling. De inzet en het opvolgen van deze adviezen draagt heel sterk bij aan het genezingsproces.

Chiropractie vòòr de Zwangerschap

Het lijkt misschien een beetje overbodig om een Chiropractor te bezoeken op het moment dat je besloten hebt om zwanger te worden. Je hebt toch nog geen problemen? Toch is een preventieve behandeling door een Chiropractor erg belangrijk om je lichaam in optimale conditie te brengen. De Chiropractor zal door middel van bepaalde druktechnieken je wervelkolom onderzoeken op eventuele blokkades, en deze herstellen.

Op deze manier is je lichaam vooraf al in optimale conditie voor een perfecte start van je zwangerschap. Je lichaam zal sterker zijn om de strijd aan te gaan met de onvermijdelijke ongemakken die kunnen ontstaan tijdens de zwangerschap. Een goede voorbereiding zal resulteren in een prettiger verloop van deze zware periode, zowel voor de aanstaande moeder als voor de aanstaande wereldburger!

Chiropractie tijdens de Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap zijn er natuurlijk twee mogelijkheden: Of je gaat pas naar een Chiropractor op het moment dat er problemen zijn of zwangerschapskwaaltjes ontstaan. Of je staat onder regelmatige controle van de Chiropractor voor een constante en optimale conditie tijdens de gehele duur van de zwangerschap.

Dit laatste heeft natuurlijk de voorkeur, omdat er tijdens iedere behandeling en controle ingespeeld kan worden op de problemen die in de komende periode zouden kunnen ontstaan. Het is inmiddels een bewezen feit dat vrouwen die tijdens de zwangerschap regelmatig een Chiropractor bezoeken, de zwangerschap beter doorlopen, en na de bevalling sneller herstellen. Eén van de meest voorkomende zwangerschapskwalen, bekkeninstabiliteit, is bijvoorbeeld prima te behandelen door een Chiropractor.

De verweking van de banden en spieren in het bekken is noodzakelijk om de baby te kunnen laten passeren bij de geboorte, maar de Chiropractor kan er voor zorgen dat de overlast voor de aanstaande moeder zo klein mogelijk is.

Chiropractie na de Zwangerschap

Ook na de zwangerschap is Chiropractie erg zinvol. De nieuwe moeder zal sneller herstellen van de zware periode die achter haar ligt doordat alle energiestromen weer geoptimaliseerd zullen worden door blokkades op te heffen. Maar het is niet alleen de moeder die hier baat bij kan hebben. Ook de baby, hoe jong ook, kan gecheckt worden op eventuele vervormingen in de wervelkolom.

Chiropractie voor de Baby

De geboorte gaat vaak met grote krachten gepaard, krachten die voor een deel uitgeoefend worden op het jonge en tere lichaampje. Dit brengt met zich mee dat bijvoorbeeld de wervelkolom niet meer optimaal is.

Dit herstelt zich in de eerste maanden, maar de Chiropractor kan dit proces versnellen om de start zo optimaal mogelijk te maken, en om eventuele problemen, die als gevolg van de geboorte op latere leeftijd kunnen ontstaan, te voorkomen.

Het is belangrijk om te zeggen dat baby’s behandeld kunnen worden vanaf dag één. Er is geen minimum leeftijd, en natuurlijk zal de behandeling aangepast worden aan het lichaampje en de leeftijd.

Chiropractie en algemene preventie

Ook het aloude spreekwoord Voorkomen is beter dan genezen is hier van toepassing. Naast alle tips die in dit document beschreven staan, is het sowieso verstandig om je wervelkolom regelmatig te laten controleren, en eventueel corrigeren, door een Chiropractor. Door een regelmatige controle en eventuele behandeling, is je lichaam constant in een optimale conditie.

Je gaat toch ook ieder half jaar naar de tandarts voor controle? Natuurlijk, want je bent zuinig op je gebit. Waarom dan niet een regelmatige controle van je wervelkolom? Nog sterker: Zonder tanden kun je, met een prothese, gewoon verder leven, met een beschadigde wervelkolom en pijnlijke zenuwen wordt dat verder leven behoorlijk moeilijker…

Tags :
Share This :