In de vorige twee delen van deze special heb je kennis kunnen maken met vrije radicalen, welke schade deze aan kunnen richten in je lichaam en hoe je jezelf kunt beschermen met antioxidanten. In dit laatste deel gaan we verder bekijken hoe de voorraad antioxidanten uitgeput kan raken, en wat goede bronnen zijn voor antioxidanten.
Hoe kan de voorraad antioxidanten uitgeput raken?
Zoals in het vorige deel van deze special gezegd, is een gebrek aan antioxidanten funest voor je lichaam. Er ontstaan dan kettingreacties van vrije radicalen die funest voor je lichaam kunnen zijn. In welke gevallen kan de voorraad antioxidanten op raken of is er (tijdelijk) een grotere voorraad nodig?
- In bepaalde levensfasen kan er een grotere behoefte zijn aan antioxidanten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kinderen in de groei, ouderen, zwangere vrouwen en zogende vrouwen.
- Als er zeer zwaar lichamelijk werk verzet wordt, is er een grotere behoefte aan antioxidanten. Voorbeelden hiervan zijn dagelijkse lichamelijke arbeid en (top)sporters.
- Mensen die roken, alcohol drinken en/of last hebben van veel stress, hebben een grotere behoefte aan antioxidanten.
- Vanaf de 20ste verjaardag neemt de hoeveelheid antioxidanten in het lichaam sowieso af.
- Als er te weinig mineralen, vitaminen en andere antioxidanten gegeten wordt, ontstaat er logischerwijs een tekort.
- Als er sprake is van obesitas, zijn alle antioxidanten druk bezig om het lichaamsvet te beschermen tegen oxidatie. Deze zelfde antioxidanten zijn dan niet beschikbaar voor het beschermen van andere delen van het lichaam.
Gezonde bronnen voor antioxidanten!
Antioxidanten kun je voornamelijk vinden in verse groenten en vers fruit. Daarnaast zijn vis, gevogelte, volkoren producten en peulvruchten een belangrijke leverancier van deze onmisbare voedingsstoffen. Ook kun je bepaalde antioxidanten innemen als een extra voedingssupplement. Dit is prima, zolang je dit maar wel aanvult met vers fruit en verse groente. Het voedingspatroon moet natuurlijk wel gevarieerd blijven. Alléén leven van supplementen is natuurlijk overdreven en zal slecht aflopen.
Daarentegen zijn vleeswaren en gesneden kaas weer grote leveranciers van vrije radicalen. Dit ligt in het feit dat deze producten vetten bevatten die al een tijdje aan de vrije lucht zijn blootgesteld, waardoor de vetten al begonnen zijn met oxideren.
Om even een lijstje te maken van de meest belangrijke antioxidanten:
- Mineralen, zoals zink en selenium.
- Vitamines zoals E, A, C en B-complex.
- Bepaalde Polyphenolen zoals Flavonoïden en Resveratrol. Dit kun je onder andere vinden in druiven, bessen, rode wijn, granaatappels, chocolade en zwarte thee.
Deze antioxidanten kun je onder andere vinden in de volgende groenten:
- Knoflook
- Uien
- Rode Paprika
- Bieten
- Broccoli
- Tomaten
- Spruitjes
- Spinaziz
- Boerenkool
En een lijstje met fruit:
- Kersen
- Druiven
- Sinaasappels
- Frambozen
- Aardbeien
- Bramen
- Bosbessen
- Pruimen
Conclusie
Het voorgaande lijstje is dus niet alleen heel goed voor je gezondheid, maar is ook nog eens superlekker! Let er wel op dat je de groente en fruit zo vers mogelijk eet!