In de vorige twee delen van deze special heb je kennis kunnen maken met vrije radicalen, welke schade deze aan kunnen richten in je lichaam en hoe je jezelf kunt beschermen met antioxidanten. In dit laatste deel gaan we verder bekijken hoe de voorraad antioxidanten uitgeput kan raken, en wat goede bronnen zijn voor antioxidanten.

Hoe kan de voorraad antioxidanten uitgeput raken?

Zoals in het vorige deel van deze special gezegd, is een gebrek aan antioxidanten funest voor je lichaam. Er ontstaan dan kettingreacties van vrije radicalen die funest voor je lichaam kunnen zijn. In welke gevallen kan de voorraad antioxidanten op raken of is er (tijdelijk) een grotere voorraad nodig?

Gezonde bronnen voor antioxidanten!

Antioxidanten kun je voornamelijk vinden in verse groenten en vers fruit. Daarnaast zijn vis, gevogelte, volkoren producten en peulvruchten een belangrijke leverancier van deze onmisbare voedingsstoffen. Ook kun je bepaalde antioxidanten innemen als een extra voedingssupplement. Dit is prima, zolang je dit maar wel aanvult met vers fruit en verse groente. Het voedingspatroon moet natuurlijk wel gevarieerd blijven. Alléén leven van supplementen is natuurlijk overdreven en zal slecht aflopen.

Daarentegen zijn vleeswaren en gesneden kaas weer grote leveranciers van vrije radicalen. Dit ligt in het feit dat deze producten vetten bevatten die al een tijdje aan de vrije lucht zijn blootgesteld, waardoor de vetten al begonnen zijn met oxideren.

Om even een lijstje te maken van de meest belangrijke antioxidanten:

Deze antioxidanten kun je onder andere vinden in de volgende groenten:

En een lijstje met fruit:

Conclusie

Het voorgaande lijstje is dus niet alleen heel goed voor je gezondheid, maar is ook nog eens superlekker! Let er wel op dat je de groente en fruit zo vers mogelijk eet!