Helpt Chiropractische Zorg bij Zwangerschapsgerelateerde Rugpijn?

Ben je zwanger en heb je last van je onderrug? Dan heeft een buurvrouw of vriendin je vast al eens het advies gegeven om een bezoekje te brengen aan een chiropractor omdat zij hier zelf zulke goede ervaringen mee had. Dit gesprek heeft je vast nieuwsgierig gemaakt; is dit een goed advies of is het slechts gebaseerd op een enkel succesverhaal?

Bovendien vraag je je misschien af in hoeverre chiropractische behandelingen veilig zijn tijdens een zwangerschap en hoeveel baat de gemiddelde zwangere vrouw hierbij werkelijk heeft.

Na er verschillende wetenschappelijke artikelen op te hebben nageslagen, lijkt de enige juiste conclusie te zijn dat “chiropractische beoordeling en zorg tijdens zwangerschap beschouwd mag worden als een veilige en doeltreffende manier om veelvoorkomende musculoskeletale symptomen van zwangere vrouwen mee te behandelen. In verband met de kleine hoeveelheid aan gepubliceerde literatuur betreffende dit onderwerp, is meer onderzoek geboden.” (Borggren, 2007)

De antwoorden op uw vragen komen dus neer op:

  • Ja, chiropractische zorg is veilig gedurende uw zwangerschap.
  • Ja, chiropractische zorg helpt bij veelvoorkomende musculoskeletale problemen tijdens de zwangerschap (waaronder rugpijn).
  • De ervaring van jouw vriendin/buurvrouw is geen eenmalig succesverhaal. Veel vrouwen hebben er baat bij en de resultaten worden zo nu en dan ook gepubliceerd in medische tijdschriften.
  • Er is meer onderzoek onder strengere voorwaarden nodig om eerstelijnsartsen en verloskundigen op de hoogte te brengen van de mogelijkheden en resultaten van chiropractische behandelingen tijdens zwangerschap.

Hier volgen wat cijfers met betrekking tot de mate waarin zwangerschapsgerelateerde rugpijn voorkomt, en het aantal vrouwen wat wordt doorverwezen voor behandeling.

  • 57 – 69% van de zwangere vrouwen klaagt over lage rugpijn
  • Slechts ongeveer 32% van deze vrouwen maakt bij een arts melding van deze klachten
  • Slechts ongeveer 25% van de artsen adviseert behandeling voor deze pijn

Met 2 op de 3 vrouwen die zwangerschapsgerelateerde rugpijn hebben, is dit overduidelijk een probleem. Het feit dat het overgrote deel van deze vrouwen niet over hun pijn praat met een eerstelijnsarts of de verloskundige, en dat deze professionele zorgverleners ze niet doorverwijzen, is ook een probleem.

Voor de meeste vrouwen met zwangerschapsgerelateerde rugpijn is slechts een aantal behandelingen al voldoende. Tijdens een kleinschalig onderzoek met 17 vrouwen is gebleken dat:

  • Zestien van de zeventien (94%) vrouwen significante verbetering ervoeren door chiropractische behandelingen.
  • Het gemiddelde cijfer dat ze aan de pijn gaven daalde van 5,9 naar 1,5 (op een schaal van 0 tot 10).
  • Er gemiddeld 1,8 bezoekjes en 4,5 dag nodig was voor aanzienlijke verlichting van de pijn.

We hopen dat jij hoop uit dit artikel hebt geput, omdat het duidelijk maakt dat veel zwangere vrouwen snel een aanzienlijke vermindering van de pijn ervaren. Ben je op dit moment zwanger en heb je last van je onderrug, dan zijn er waarschijnlijk veel vragen onbeantwoord gebleven in dit artikel. Misschien heb je helemaal geen ervaring met chiropractische behandelingen of wil je weten hoe wij onze behandelmethoden aanpassen tijdens het behandelen van zwangere vrouwen. De beste manier om op deze, en andere, vragen antwoord te krijgen, is een intake gesprek. De enige manier voor ons om te bepalen of jij een geschikte kandidaat bent, is een bezoekje van jou aan onze praktijk. Bel dus vandaag nog voor een afspraak.

Tags :
Share This :

Featured News

Category

Check onze online webshop