Het verschil tussen spit, ischias en hernia

Maar liefst 4 van de 5 mensen hebben wel eens last van lage rugpijn. Je bent dus echt niet alleen! In de meeste gevallen gaat rugpijn vanzelf weer over, maar het blijft erg pijnlijk en lastig. Er zijn verschillende soorten pijn in de lage rug. De meest voorkomende zijn hernia, ischias en spit. Maar wat is nu het verschil tussen deze drie? Lees even verder voor een uitleg!

Wat is ischias?

De zenuw die het ruggenmerg verlaat richting het been, via de bil, heet de ischiaszenuw. Bij een ischias loopt de stekende en soms erg zeurende pijn vanuit de lage rug, via het bil naar meestal één been. De oorzaak van pijn aan de ischiaszenuw is meestal een ontsteking aan de betreffende zenuw of een uitvloeisel van hernia. Een ontsteking aan de zenuw kan een verder liggende oorzaak hebben.

Wat is spit?

Een hernia is de ergste vorm van dit trio. Door minieme beschadiging kan het voorkomen dat een tussenwervelschijf van de wervelkolom uitpuilt. Hierdoor kunnen zenuwen, die door de wervelkolom lopen, beknelt raken. Dit heeft direct een pijngevoel in de onderrug met uitstraling naar meestal één been, en soms naar beide benen. Dit gevoel van pijn is vaak in combinatie met een verdovend gevoel en krachtsverlies in één of beide benen.

Wat is een hernia?

Een hernia is de ergste vorm van dit trio. Door minieme beschadiging kan het voorkomen dat een tussenwervelschijf van de wervelkolom uitpuilt. Hierdoor kunnen zenuwen, die door de wervelkolom lopen, beknelt raken. Dit heeft direct een pijngevoel in de onderrug met uitstraling naar meestal één been, en soms naar beide benen. Dit gevoel van pijn is vaak in combinatie met een verdovend gevoel en krachtsverlies in één of beide benen.

Maar wat is de oorzaak van lage rugpijn

Van alle mensen die klachten hebben over lage rugpijn, zijn de directe oorzaken maar in een klein aantal gevallen duidelijk. Dit is dan meestal een tussenwervelschijf die uitpuilt of een verzakking van een wervel. Bij de rest  van de mensen is niet direct de oorzaak aan te wijzen, maar is meestal te danken aan fout tillen of een onverwachte, foute beweging. Afhankelijk van de symptomen wordt het ischias, spit of een hernia genoemd en dusdanig behandeld.

Voorkomen is beter dan genezen!

Een lage rugpijn kun je eigenlijk nooit voor de volle honderd procent voorkomen. Wat je wel kunt doen is de kans zo klein mogelijk te maken.

Versterk je spieren door regelmatig te bewegen. Zwemmen, wandelen en fietsen zijn hier prima geschikt voor. Ook kun je (lekker thuis) ook aparte oefeningen doen om je buikspieren en rugspieren extra te versterken.

Met name voor mensen die fysiek zwaar werk doen is het belangrijk om op een correcte manier te tillen en draaibewegingen te maken. Met name de combinatie van deze twee is erg gevaarlijk. Ook mensen die niet regelmatig tillen, moeten goed opletten. Het lichaam is dan geen fysieke belasting gewend.

De Chiropractor kan helpen!

Als je last hebt van een zeurende of acute lage rugpijn, maak dan zo snel mogelijk een afspraak met ons. Wij kunnen meer doen dan je in eerste instantie zou denken. Wij kijken verder dan alleen de pijn in je rug, wij kijken namelijk naar je hele lichaam en proberen de balans te herstellen. Het is niet alleen de rug, maar het is het totaalplaatje wat gewoon moet kloppen!

Regelmatige controle van je rug

Nog beter is om een regelmatig check-up door ons te laten uitvoeren. Eigenlijk is dit erg logisch als je bedenkt dat je ook iedere zes maanden naar de tandarts gaat voor controle en eventueel preventieve behandeling. Waarom zou je niet hetzelfde doen voor zoiets belangrijks als je rug?

Er is één groot verschil tussen je gebit en je rug: Je gebit is eventueel te vervangen…
Tags :
Share This :